Damiani: Gotovac želi kontrolirati talijansku dramu

RAVNATELJ Talijanske drame HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci Sandro Damiani, odgovarajući "na optužbe intendantice riječkog HNK Mani Gotovac", ustvrdio da nju "isključivo zanima preuzimanje nadzora nad Talijanskom dramom" te da joj njegova "prisutnost u tome smeta".

Damiani je u današnjem priopćenju naveo da je njegov rad u Talijanskoj drami bio popraćen priznanjima i nagradama i u Hrvatskoj i Italiji te da nikada do sada njegov rad i poštenje nisu bili upitni dok nije došla intendantica Gotovac.

Ustvrdio je da je ona "poznata po apsolutističkoj vladavini te dubokim konfliktima zbog kojih su kazališta u kojima je radila prekinula s njom radni odnos".

Damiani je rekao da je Gotovac "počela samovoljno raditi na postavljanju predstave Talijanske drame Vaccaria, povezujući se s njegovim dugogodišnjim suradnicima u Italiji", te je to ocijenio "rušenjem autonomije Talijanske drame".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Odgoditi tu predstavu nije moguće u ovom sastavu jer su talijanski glumci slobodni profesionalci te im je nemoguće uskladiti termine, a da se ne plate penali", stoji u Damianovu priopćenju i dodaje da je "dug Talijanske drame o kojem govori intendantica Gotovac zapravo troškovnik te predstave".

Na njezine optužbe o malenu broju gledatelja predstava Talijanske drame Damiani odgovara kako intendantica problem gledateljstva rješava "dovodeći estradne zvijezde koje privlače u kazalište publiku po svaku cijenu, a tu o umjetnosti nema govora".

Damiani tvrdi da je Rijeka "treći grad u kojem se Gotovac nalazi u središtu skandala koje je sam inscenirala, kreirajući novo kazalište, a zapravo posežući za najjeftinijim oblicima privlačenja publike u kazalište".

Mani Gotovac je odgodila praizvedbu Ruzzanteove predstave "Vaccaria" u režiji uglednog talijanskog redatelja Gianfranca de Bosia, tvrdeći da je ugovoreni troškovnik za tu predstavu znatno premašen, unatoč činjenici da Talijanska drama duguje 526 tisuća kuna. Damianija je optužila za slabo poslovanje i materijalne gubitke, ustvrdivši da je od "dolaska na dužnost vrijeđa i kleveće, na što do sada nije reagirala". Također tvrdi da Damiani želi "autoritarno voditi poslovni, financijski i programski dio Talijanske drame, a po Statutu HNK obvezan je o svojem radu obavijestiti intendanticu".

Kazala je da su dva stručna povjerenstva negativno ocijenila programe Talijanske drame, da je broj gledatelja njihovih predstava malen, a da Damiani ne prilaže račune i potvrde o troškovima s gostovanja ili troškovima angažiranja kazališnih umjetnika iz Italije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara