Dan sjećanja: Bush odao priznanje Amerikancima poginulima u Iraku i Afganistanu

PRISJEĆAJUĆI se američkih žrtava u ratu u Iraku i Afganistanu američki predsjednik George W. Bush je u ponedjeljak rekao da su oni pali za slobodu Amerikanaca i svijeta.

Obilježavanje Dana sjećanja (Memorial Day), blagdana na koji se Amerikanci sjećaju poginulih u ratovima koje je vodio SAD, predsjednik Bush je počeo polaganjem vijenca na Grob neznanih vojnika na washingtonskom Nacionalnom groblju u obližnjem Arlingtonu.

Zatim je u govoru podsjetio na poginule američke vojnike u najnovijem ratu u Iraku i prisjetio se njihovih pojedinačnih sudbina.

"Vaša je žrtva velika, ali ne i uzaludna", rekao je Bush govoreći pojedinosti iz posljednjih dana života nekoliko poginulih američkih vojnika u Iraku. "Ova zemlja ne zaboravlja", dodao je.

On je naglasio da Amerikanci obilježavaju ovaj blagdan "duboko svjesni" najnovijih gubitaka u ratovima u Afganistanu i Iraku.

Sjedinjene Države su u Afganistanu izgubile 69, a u Iraku 139 vojnika.

Najnovija pogibija jednog i ranjavanje drugog američkog vojnika u ponedjeljak u zasjedi u Iraku svjedoči da sukobi u Iraku još nisu završeni iako je predsjednik Bush 1. svibnja proglasio završetak glavnih borbi, tri tjedna nakon što je američki vojni napad srušio režim Sadama Huseina.

Bush je rekao kako su Amerikanci, boreći se za slobodu, dokazali da je "moralna snaga demokracije veća od samovolje i lukavstva svakog tiranina".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posebnom blagdanskom proglasu Bush je posebno pozdravio američke vojnike koji "rade s koalicijskim partnerima kako bi obnovili civilni poredak, osigurali humanitarnu pomoć i obnovili Afganistan i Irak".

U poruci američkoj vojci ministar obrane Donald Rumsfeld je rekao da su vojnici poginuli u Iraku umrli "boreći se protiv najnovijeg oblika tiranije, tiranije terorizma". Poginuli si kako bi oružje masovnog uništenja "uskratili počiniteljima i zaštitnicima terorističkih djela", kazao je Rumsfeld.

Glavna svečanost održana je na groblju u Arlingtonu gdje je pokopano više od 260.000 američkih vojnika poginulih u ratovima. Blagdan je, međutim, obilježen u tisućama američkih gradova, paradama, molitvama i polaganjem vijenaca.

Sjedinjene Države su uvele Dan sjećanja kao blagdan 1868. godine, nakon teških gubitaka na obje strane u građanaskom ratu između Juga i Sjevera vođenom od 1861-1865., a od 1971. ga obilježavaju posljednjeg ponedjeljka u mjesecu svibnju.

Memorial Day je dan prisjećanja na poginule u američkim ratovima vođenim od američke revolucije i borbe za oslobođenje od Velike Britanije 1775-1783. do najnovijeg rata u Iraku. U svim ratovima vođenima u tom razdoblju SAD su izgubile više od 650.000 vojnika.

Najveći gubici zabilježeni su u građanskom ratu, 215.000 te u Drugom svjetskom ratu 292.000. U korejskom ratu 1950-1953. poginulo je oko 37.000, a u vijetnamskom ratu 1964-1975. oko 58.000 Amerikanaca.

Najnoviji ratovi koje su vodile SAD karakteriziraju relativno mali gubici. U prvom Zaljevskom ratu 1991. poginulo je 383 Amerikanca, u Afganistanu 69 te u Iraku 139.

Unatoč povišenom stupnju pripravnosti na terorističke napade i lošem vremenu oko 35 milijuna Amerikanaca produljeni blagdanski vikend provelo je izvan doma. Četvrtina njih putovala je na obale oceana, četvrtina provela blagdan u manjim mjestima, a po desetak posto na jezerima i u planinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara