DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST I U KARLOVCU

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti karlovački Odbor za ljudska prava obilježio je tiskovnom konferencijom na kojoj je istaknuto da je svagdje, a naročito ondje gdje je govor mržnje i danas na djelu, učenje o holokaustu moralna obveza.

Predsjednica Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić rekla je da su suvremenici Hitlera zvali fašističkim drekavcem, podcjenjujući opasnost, a posljedica njegova govora mržnje jest pedeset milijuna mrtvih i 30 milijuna ranjenih. "Zato uvijek treba dignuti glas protiv lažnih mitova i kulta autoriteta, jer to prethodi fašizmu. Nasuprot tomu u mlade ljude treba usaditi trajne ljudske vrijednosti, poput istinoljubivosti i humanizma", drži Glumičić.

Vesna Teršalič iz zagrebačkog Centra za mirovne studije i predsjednica Odbora za uklanjanje spomenika Juri Francetiću u Slunju izjavila je da se "propust o dokumentiranju zločina iz II. svjetskog rata ponavlja propuštanjem da se dokumentiraju zločini Domovinskog rata". "Tu je najvažnije da se činjenice ne relativiziraju. Interpretacije tih činjenica mogu biti različite, ali ne i činjenice", rekla je. "Diskusija o Thompsonovim pjesmama pokazuje da se ne uviđa pravi problem, a to je negacija i relativizacija ratnog zločina. Zlo se ne smije ni činiti, ni negirati, ni relativizirati, ni slaviti", dodala je. Upozorava također da društvo koje propušta imenovati zlo i zločin pravim imenom ruši moralnost ili "etičku supstanciju" svog društva. Zato je važno da se zločini procesiraju i individualiziraju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Božićević, osnivač zagrebačkog Centra za mirovne studije, podsjetio je kako je važno povijest istražiti jer, kako je rekao, samo nas potpuno istražena povijest oslobađa za budućnost. Za njega je posve neprihvatljivo da jedan pop-idol ima nadimak Thompson, "po stroju koji ubija, jer je kultura nasilja sama po sebi neprihvatljiva".

(Hina) vhor vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara