Danas eutanazija peradi oko Trogira

EUTANIZIRAT će se sva perad u krugu tri kilometra od Pantana gdje je uginuo zaraženi labud. Prema u subotu obavljenom popisu, pod nož će oko 500 komada peradi, uglavnom kokošiju. Labudovi neće biti eutanizirani budući da su zaštićena vrsta.

Odluku je donijelo Povjerenstvo za praćenje epidemiološkog stanja, kontrolu i suzbijanje ptičje gripe, a s eutanazijom peradi trebalo bi se započeti u nedjelju oko 12 sati, rekao je za Index glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Pretpostavlja se da bi, s obzirom na mali broj peradi (oko 440 kokošiju i 15-ak pataka), eutanazija trebala biti dovršena u roku od nekoliko sati.

Vlasnici peradi bit će obeštećeni prema tržišnoj cijeni, a dobit će i naknadu za izgubljenu dobit, kako je to bilo i u Slavoniji.

Oko 5 kilometara udaljene od Pantana postoje 3 peradarska objekta s po 500-ak komada peradi, a njihovim je vlasnicima naloženo da provedu jače sanitarne mjere u objektima.

Pretpostavlja se da je s Pantana doletio i labud zaražen visokopatogenim virusom H5N1 naden prošlog tjedna na Čiovu, jer je 19. siječnja na Pantanu sletjelo 32 labuda, a nekoliko dana kasnije u jatu ih je nedostajalo 9.

Labudovi i ostale ptice koje obitavaju na Pantanu, koji je njihovo prirodno stanište, bit će i dalje pod posebnim nadzorom ornitologa i veterinara koji će u idućih nekoliko dana uzeti uzorke kolake i ždrijela kako bi se utvrdilo njihovo stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slučaj s Čiova povezuje se s ovim slučajem, odnosno i labud pronađen u Slatinama i kod Pantana iz istog su jata. Dakle radi se o prirodnom staništu iz kojega je, očito, izišao i ovaj virus, tako da će se podvrgnuti maksimalnoj kontroli i veterinarskoj i ornitološkoj", rekao je Pavić.

Naglasio je kako između labudova u Solinu i Pantanu ne postoji nikakva veza niti imaju ikakvog doticaja, a to je utvrđeno aktivnim monitoringom ornitologa koji se provodi u oba staništa.

Dezinfekcijska barijera na Pantanu neće biti postavljena jer je procijenjeno da, s obzirom da se radi o području uz obalu koje nije nastanjeno, nije potrebna.

Na novinarski upit razmišlja li se, s obzirom na pronalazak dvaju zaraženih labudova na maloj udaljenosti i iz istog jata, na eutanaziju i u krugu od 10 kilometara, Pavić je odgovorio niječno podsjetivši kako je već donesena odluka o obveznom držanju peradi u zatvorenom prostoru u cijeloj Hrvatskoj kao i zabrana lova ptica močvarica.

Kako početkom ožujka počinje migracija ptica, opasnost od ptičje gripe mogla bi porasti, no nadležne službe o tomu ne žele spekulirati.

(Foto: Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara