Danas formalna predaja vlasti Iračanima

FORMALNA predaja vlasti privremenoj iračkoj vladi održat će se u ponedjeljak, dva dana ranije nego je bilo najavljeno, kako bi se izbjegli mogući teroristički napadi, doznaje se iz službenih izvora u Bagdadu.

Prijenos suvereniteta bio je predviđen za 30. lipnja. Koalicijski izvor u Bagdadu rekao je da će se prijenos vlasti obaviti kasnije tijekom dana, a to je potvrdio i diplomatski izvor na summitu NATO-a u Istanbulu kazavši kako bi suverenitet Iračanima mogao biti vraćen "već danas".

Irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari, koji se nalazi u Istanbulu, potvrdio je da će se datum predaje vlasti pomaknuti naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da ćemo se pomicanjem datuma prijenosa vlasti naprijed suprotstaviti tim teroristima, kriminalcima, sadamovcima i antidemokratskim snagama", rekao je Zebari novinarima nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyem Blairom.

Iako će privremena iračka vlada, na čelu s premijerom Iyadom Allawijem, imati "punu suverenost", prema UN-ovoj rezoluciji o prijenosu vlasti usvojenoj ovoga mjeseca, njezine ovlasti bit će znatno ograničene.

Vlada neće moći donositi dugoročne političke odluke, a neće nadzirati ni više od 160.000 stranih vojnika na iračkom tlu. Ima pravo zatražiti njihov odlazak, no jasno je naznačila da to ne namjerava učiniti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara