Danas odluka o pritvoru Ademija

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkoga Županijskog suda danas će raspravljati o prijedlogu tužiteljstva za pritvaranje generala Rahima Ademija i Mirka Norca, optuženih za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tijekom akcije Medački džep.

Sjednica je otvorena za javnost.

Državno je odvjetništvo potkraj prosinca podignulo optužnicu protiv dvojice generala te je predložilo njihovo pritvaranje. Riječ je o haškoj optužnici koju je Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo prilagodilo standardima hrvatskog pravosuđa.

Zagrebački Županijski sud u srijedu je na svojoj internet stranici objavio optužnicu protiv generala  Ademija i Norca. Optužnica ih tereti da su tijekom akcije "Medački džep" 1993. godine počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta optužnica Ademija, hrvatskog generala u mirovini, i Norca, koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Zatvoru Glina između ostalog tereti da, nakon što su zajedno s drugim, višim časnicima Glavnog stožera Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovali u planiranju, razradi i uvježbavanju ograničene vojne operacije "Džep ´93", kao zapovjednici nisu osigurali da pripadnici njima podređenih postrojbi budu na nedvojben način upoznati i podučeni sa svojim obvezama iz međunarodnih ratnih i humanitarnih konvencija i protokola, a unatoč tomu što su znali i bili svjesni da pri planiranju cjelokupne akcije i u donesenim zapovijedima za napad i za povlačenje te za druge borbene aktivnosti nisu ni formalno ni stvarno razrađeni elementi poštovanja ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, zatečenim civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom.

Ademi je tada bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić, a Norac zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe ustrojene specijalno za akciju "Džep 93".

U optužnici se također spominje da su oba optuženika bili svjesni da za zaštitu reda i sigurnosti na oslobođenim područjima, a time i za sprječavanje mogućih nedopuštenih postupanja, nije osigurana odgovarajuća podrška Vojne policije, to više što su postrojbe angažirane za tu akciju, posebice domobranske bojne, bile sastavljene mahom od domaćih ljudi iz okolice Gospića pogođenih dotadašnjim ratnim stradanjima, spremnih na osvetu zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara