Danas odluka suda o pritvoru Glavaša

Danas odluka suda o pritvoru Glavaša

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas treba donijeti konačnu odluku hoće li neovisni saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji je osumnjičen za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., u pritvor. Vijeće je na jučerašnjoj sjednici raspravljalo o žalbi Državnog odvjetništva na odluku istražnog suca Zdenka Posavca koji je ranije odbio zahtjev Tužiteljstva da Glavašu odredi pritvor.

Odluka Izvanraspravnog vijeća trebala bi biti objavljena najkasnije do 14 sati. Kako je poznato da se sudac Posavec prilikom očitovanja o određivanju pritvora Glavašu savjetovao sa svojim kolegama, očekuje se da će podržati njegovu odluku po kojoj Glavaš ostaje na slobodi.

Ukoliko Izvanraspravno vijeće odluči da Glavaš ne ide u pritvor, Županijsko Državno odvjetništvo vjerojatno će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu.

Istražni sudac Zdenko Posavec u petak je odbio zahtjev Tužiteljstva koje je Glavaša htjelo pritvoriti zbog objavljivanja iskaza svjedoka, čime je, kako kažu, utjecao na iskaze budućih svjedoka. Posavec smatra da je dovoljan Glavašev potpis kojim se obvezao na čuvanje tajne iskaza. Prema njegovoj odluci od 20. srpnja, svi su sudionci dužni čuvati kao tajnu sadržaje iskaza svjedoka, sve do okončanja istrage.

Tužiteljstvo je u petak popodne uložilo žalbu na odluku Posaveca, inzistirajući na pritvoru.

Glavaš je u subotu ponovio kako neće objavljivati iskaze svjedoka u istražnom postupku, kao ni bilo kakve komentare vezane uz isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istražnom zahtjevu Državno je odvjetništvo zatražilo saslušanje ukupno 45 svjedoka te provođenje dodatnih sudsko-medicinskih i balističkih vještačenja.

Na dva dosada održana istražna ročišta protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, osumnjičenih za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. saslušani su bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljanović, osječki ratni dragovoljac Vjenceslav Bill, ratni general Karl Gorinšek i pukovnik Ivan Gruić. 

Fehira, bivšeg pripadnika osječke postrojbe kojom je 1991. zapovjedao Glavaš, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.

U predistražnom postupku Glavaš je pred istražnim sucem odbacio sve optužbe tužiteljstva koje ga terete za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag.

I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara