Danas padaju granice: Otvoreno nebo nad Atlantikom i za putnike devet novih šengenskih država

Danas padaju granice: Otvoreno nebo nad Atlantikom i za putnike devet novih šengenskih država

RESTRIKCIJE na račun zračnog prometa donesene nakon Drugog svjetskog rata kojim su samo neke aviokompanije mogle nadlijetati Atlantik i povezivati SAD i Europsku uniju, od danas više ne vrijede. Sporazum o "otvorenom nebu" između SAD-a i EU potpisan 2007. godine danas stupa na snagu, što označava novo razdoblje u povijesti zračnog prometa.

Kompanije British Airways, Virgin Atlantic Airways, United Airlines i American Airlines u posljednjih su trideset godina uživale u ekskluzivnom pravu na ovu prekoatlantsku zračnu rutu koja je iz SAD-a vodila isključivo londonskom Heathrowu, a preko koje se odvija 60 posto svjetskog zračnog prometa. "Otvoreno nebo" dokida višedesetljetni vladanje tim zračnim prostorom ovim tvrtkama i zračnim lukama, što će značiti uključivanje brojnih drugih avioprijevoznika. To bi moglo drastično sniziti cijene karata, što u svojoj ponudi najavljuje irska low-cost aviokompanija Ryanair, iako je istraživanje britanskih vlasti predvidjelo pad cijena od samo deset posto u idućih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi preokret za aviokompanije događa se danas unutar granica Europe, koja je u Schengensku zonu uključila devet novih država - Estoniju, Češku, Litvu, Mađarsku, Latviju, Maltu, Poljske, Slovačku i Sloveniju. Putnici na letovima između tih država osim elektroničkog bilježenja ulaska u zonu više neće morati prolaziti ostale granične kontrole, koje su ranije ukinute za kopno i more. Od 27 članica EU izvan zone sada ostaju jedino Cipar, Rumunjska i Bugarska.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara