Danas sastanak novog vlasnika Dukata i ministra poljoprivrede

VELIKA buka koja se podigla prodajom Dukata danas bi se trebala privesti kraju. Novi vlasnik stiže u Zagreb kako bi, iako nema nikakvog razloga za to budući da se radi o privatnom vlasništvu, s Petrom Čobankovićem razgovarao s planovima za donedavno hrvatsku tvrtku.

Osim o razvojnim planovima za Dukat, Čobanković i Emmanuele Besnier razgovarat će o detaljima vezanima za Lactalisovu kupnju. Sastanak će biti zatvoren, ali će nakon sastanka biti održana konferencija za novinare.

Besnier je na prošlotjednom sastanku u Parizu potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu kazao je kako će Dukatovo sjedište i ubuduće biti Zagreb i to ne samo kao sjedište u Hrvatskoj nego i sjedište za Lactalisov razvoj poslovanja u regiji.

Francuzi su tada obećali da će dio Dukatovih proizvoda ubaciti u svoju prodajnu mrežu u EU, te dalje razvijati Dukatov brand. Također su najavili kako u prvoj fazi žele najviše investirati u Sirelu kako bi se dostigli standardi EU, te osiguralo da se Sirelini sirevi izvoze na tržište EU.

Prije otprilike dva tjedna Luka Rajić hrvatsku je javnost, a najviše političare, uzdrmao objavom da je prodao svoj vlasnički udio u Dukatu od 91 posto francuskom Lactalisu. Iako se radi o privatnom vlasništvu političari su se uključili u slučaj tražeći odgovore od Rajića kako je mogao to učiniti.

Lactalis će Rajiću navodno isplatiti 749,78 kuna po dionici, odnosno 2,054 milijarde kuna za 2,74 milijuna dionica Dukata, a objavit će i javnu ponudu za preuzimanje ostatka dionica. Sporazum između Lactalisa i većinskog vlasnika Dukata Luke Rajića stupit će na snagu nakon pribavljanja suglasnosti nadležnih regulatornih tijela, a tada će Lactalis preuzeti i kontrolu nad poslovanjem Dukata.

Sporazumom je predviđena i obveza novog vlasnika da nastavi s razvojem poslovanja Dukata, te primarnom proizvodnjom mlijeka, uz obvezu zadržavanja postojećeg broja zaposlenih u Dukatu i povezanim poduzećima, uz mogućnost povećanja tog broja.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara