DANAS ZAVRŠAVA POPIS POLJOPRIVREDE 2003.

Popis poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, prvi nakon 40 godina, kojim je u protekla dva tjedna obuhvaćeno oko 600 tisuća kućanstava s poljoprivrednom proizvodnjom i oko 2.500 poslovnih subjekata iz djelatnosti poljoprivrede, danas se privodi kraju.

Poljoprivredna kućanstva pokazala su dobru suradnju u ovoj velikoj i važnoj akciji, rekao je za Hinu ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marijan Gredelj.

Po podacima zaključno s 12. lipnja popisano je 91 posto kućanstava za koja je pretpostavljeno da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a očekuje da će do kraja popisa, zaključno sa 15. lipnja, biti popisana sva poljoprivredna kućanstva.

Unatoč toga što je iskazano izvjesno nepovjerenje u najavljeno korištenje podataka isključivo u statističke svrhe, procjena je Zavoda, naglašava Gredelj, da prikupljeni podaci predstavljaju stvarnu sliku stanja poljoprivrede u Hrvatskoj.

Popis poljoprivrede 2003., od 1. do 15. lipnja, provodi Državni zavod za statistiku u suradnji s Financijskom agencijom. U prikupljanju podataka sudjeluje oko 13.000 popisivača, a u akciji je ukupno uključeno gotovo 15.000 osoba.

Kvaliteta prikupljenih podataka kao i ocjena obuhvata izvršit će se na osnovi kontrolnog popisa, koji počinje 16. lipnja na uzorku reprezentativnom za čitavo područje Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultati popisa, koji će biti objavljeni krajem prosinca ove godine, koristit će se isključivo u statističke svrhe, objavit će se samo zbirni podaci, dok su individualni podaci strogo zaštićenim, a popis nije osnova ni za kakva prava niti može rezultirati bilo kakvim obvezama, naglašavaju u Državnom zavodu za statistiku.

Tim će se popisom dobiti pokazatelji nužni za planiranje i donošenje odluka o budućem razvoju poljoprivredne djelatnosti, a popis je usklađen s metodologijom i načinima popisa poljoprivrede u Europskoj uniji, odnosno statističkog ureda EU Eurostata.

Popis poljoprivrede 2003. provodio se prema stanju na dan 31. svibnja. Popisivači su u ruralnim područjima obišli sva kućanstva, a u urbanim samo adrese onih kućanstava za koja je u Popisu stanovništva 2001. ustanovljeno da imaju neki oblik poljoprivredne proizvodnje. Kućanstva se popisuju metodom intervjua, dok su poslovnim subjektima u poljoprivredi popisnice poslane poštom, a rok dostave podataka je također 15. lipnja.

Popisnica sadrži oko 400 pitanja odnosno mogućih odgovora o svim resursima poljoprivrednih kućanstava - podataka o zemljišnom fondu, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednoj proizvodnji po pojedinim usjevima, površini voćnjaka i vinograda, voćnih stabala i trsova vinove loze, navodnjavanju, gnojidbi, poljoprivrednim strojevima i objektima, stočnom fondu, radnoj snazi u poljoprivredi, dopunskim djelatnostima u poljoprivrednim kućanstvima, prodaji poljoprivrednih proizvoda itd.

Popis se provodio sukladno Zakonu o popisu poljoprivrede 2003, a previđena sredstva za čitav taj opsežni posao su 125,4 milijuna kuna.

(Hina) ds mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara