Današnje bebe će doživjeti stotu

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

VIŠE od polovine beba koje se rode u današnje vrijeme u razvijenijim zemljama svijeta, doživjet će stotinu godina, objavili su znanstvenici.

Studija koja je objavljena u magazinu The Lancet kazuje i da se životni vijek današnje djece produžuje zbog manjih zdravstvenih problema u odnosu na danas. Istraživanje se temelji na podacima iz više od 30 bogatijih zemalja svijeta.

Jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju je naveo da je zdrav način života ključ za uživanje u starosti. Profesor Kaare Christensen je naveo da se "prognoza o prosječnom ljudskom vijeku stalno povećava od 1840. godine te nema indicija da će se takav trend uskoro promijeniti."

Četiri životna stadija

"Ljudi ne samo da žive duže već im je život sve kvalitetniji i doživljavaju manje funkcionalnih ograničenja. Studija pokazuje da je do 1920. godine rast stope preživljavanja beba najviše išao u prilog rastu očekivanog životnog doba. To je postalo naročito očigledno od sedamdesetih godina. Zato se očekuje da će više od polovine beba dočekati i sljedeće stoljeće", istakao je profesor Kaare Christensen.

Istraživači su naglasili da će sadašnje bebe imati četiri stadija života. Navode djetinjstvo, mladenaštvo, ranija starost i kasnija starost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara