Današnje vremenske nepogode ipak blaže od prosjeka za veljaču

BEZ OBZIRA na oborine s vjetrom koje su danas zahvatile jedan dio Hrvatske i izazvale nevolje u prometu i opskrbi strujom, ti vremenski podaci ipak su uglavnom znatno blaži od prosjeka za veljaču.

Najviše snijega ima na Zavižanu, 84 cm, na Begovom Razdolju 50, u Ogulinu 46, dok je u Karlovcu danas napadalo 34, a u Zagrebu 12 centimetara snijega.

Inače, najviše visine snijega zabilježene u veljači znatno nadilaze današnje podatke. Tako je u veljači na Zavižanu izmjereno najviše 287, u Osijeku 93, u Varaždinu 57, u Zagrebu 51, u Rijeci 10, u Splitu 6, a i u Dubrovniku 3 centimetara snijega.

Usporedba s povijesnim podacima otkriva u nekim dijelovima Hrvatske gotovo identičnu sličnost današnjih temperatura sa statističkim prosjekom, osobito u Varaždinu, Osijeku i Zagrebu. U Dubrovniku, Splitu i Zavižanu je danas toplije od prosjeka za veljaču, a u Rijeci, Šibeniku i Zavižanu hladnije od prosjeka.

Inače, najniže temperature za veljaču daleko nadilaze današnje stanje: na Zavižanu ja najhladnije u veljači bilo 28,6 stupnjeva Celzija ispod nule, u Varaždinu 28 ispod nule, u Zagrebu 27,3, u Osijeku 26,4, u Šibeniku 11, te u Dubrovniku 5,2 stupnja ispod nule.

Veljača je znala biti i iznimno topla, tako da maksimalna temperatura zraka zabilježena u veljači u Dubrovniku iznosi 24,1 stupanj Celzija, u Osijeku 23, u Zagrebu 22, u Varaždinu 21,6, a na Zavižanu čak 13,7.

Razlika između najviše i najniže temperature izmjerene u veljači u Hrvatskoj iznosi 42,8 stupnjeva Celzija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara