Danci vode stabilizacijske snage u Iraku?

SJEDINJENE su Države zatražile da Danska preuzime vođenje glavnog stožera međunarodnih stabilizacijskih snaga u poslijeratnom Iraku, izjavio je u utorak danski premijer Anders Fogh Rassmussen.

"Amerikanci su primijetili pozitivne rezultate što su ih postigli pripadnici mirovnih snaga pod vodstvom Danaca na Balkanu i na drugim mjestima. Vjerojatno su nam zbog tog razloga predložili da preuzmemo vodstvo nad sličnim snagama u Iraku", kazao je Rasmussen nakon sastanka vladina odbora za vanjsku politiku.

Prošli je tjedan Rasmussenova liberalno-konzervativna koalicija dobila preliminarno parlamentarno odobrenje vladina plana o slanju 380 vojnika, pripadnika policije i ostalog osoblja u Irak, u sklopu stabilizacijskih snaga.

"Naša sadašnja procjena je da bismo ondje trebali poslati dvostruko više ljudi nego što smo planirali u petak", rekao je Rasmussen, dodavši kako vlada još nije pristala na zahtjev Washingtona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stabilizacijske snage trebale bi biti uspotavljene kako bi se na ulicama iračkih gradova opustošenih ratom i pljačkama uspostavio red i zakon do uspostave lokalne vlasti.

Osim Velike Britanije, samo je Danska, od zemalja EU-a politički i vojno poduprla američkog predsjednika Georga Busha u namjeri da razoruža i svrgne s vlasti režim Sadama Huseina.

(hina) mh dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara