Daniel Libeskind, arhitekt simbola i iracionalnoga

NATURALIZIRANI američki arhitekt poljskog podrijetla Daniel Libeskind čiji je prijedlog upravo izabran za rekonstrukciju Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, umjetnik je povijesnih i filozofskih simbola i žongler iracionalnosti.

Prije nego što je pozvan da izrazi patnju i želju za ponovnim rođenjem grada kojemu je 11. rujna 2001. amputiran simbol njegova uspjeha - tornjevi blizanci - taj sin Židova koji se preživjeli holokaust ostavio je neizbrisivi trag u Berlinu.

On koji u povodu trauma 20. stoljeća voli podsjetiti kako ´se preživjelima možemo smatrati svi mi, mi smo transformirali smrt´, u Berlinu je stvorio svoje remek-djelo, židovski muzej koji se smatra jednim od najoriginalnijih djela u gradu opterećenom nedavnom prošlošću.

U obliku rastrgane Davidove zvijezde, eksterijer iznenađuje agresivnošću panelnih zidova prekrivenih cinkom.

U unutrašnjosti su stepenice s isprepletenim betonskim traverzama, kose plohe i snažni kontrasti kojima Libeskind poziva posjetitelja da osjeti tlačenje, očaj i smrt koje su, na neizmjerno višoj razini, proživljavale žrtve Shoaha.

Nakon studija glazbe, slikarstva i matematike u Izraelu i poslije New Yorku, gdje je 1965. dobio američko državljanstvo, Libeskind, rođen 1946. u Poljskoj, okreće se arhitekturi, disciplini koju podučava u Milanu, Londonu i Njemačkoj te mnogim uglednim američkim sveučilištima.

Isprva priznat kao teoretičar arhitekture, Libeskind vrlo kasno prelazi na praksu i stvara razne javne zgrade, među kojima se ističu proširenje muzeja Viktorije i Alberta u Londonu, Imperijalni ratni muzej i centar Shoaha u Manchesteru te židovski muzej u San Franciscu. Nedavno se prihvatio izrade dekora i kostima za operu ´Sveti Franjo Asiški´ francuskog kompozitora Oliviera Messiaena.

Radovi Libeskinda su uznemirujući, ruše konvencije perspektive i ističu iracionalno i simboliku, asimetriju i apsurd.

´Misterij arhitekture zauzima važno mjesto u djelu Daniela Libeskinda. On arhitekturu vidi kao duhovno područje, prostor nevidljive nazočnosti. Njegovo djelo nam pokazuje senzibilnost usklađenu s dubinom ljudske duše´, tvrdi stručnjak Marc Schoonderbeek.

Oženjen je i otac troje djece, a živi u New Yorku i Berlinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara