Danilo Tuerk novi predsjednik Slovenije

PREMA rezultatima izlazne ankete koju je za slovensku TV-kuću POP TV napravila agencija Mediana, na današnjim predsjedničkim izborima u Sloveniji je uvjerljivu pobjedu odnio kandidat lijevog centra Danilo Tuerk.

Tuerk, koji se u prvom krugu tijesnom većinom bio izborio za drugi krug protiv tada prvoplasiranog Alojza Peterlea, kandidata desnog centra i prvog premijera nezavisne Slovenije, na današnjim je izborima osvojio oko 69,9 % glasova. Peterle je prema rezultatima izlazne ankete osvojio 30,1 %.

RTV Slovenija je i u svojoj izlaznoj anketi zabilježila slične rezultate - Tuerk je osvojio 69,40 % glasova, a Peterle 30,60 %.

"Izbori su praznik demokracije. Danas svi slavimo taj praznik", prokomentirao je objavu prvih projekcija rezultata Tuerk i dodao da je "prilično zadovoljan rezultatima".

Te projekcije potvrđuju i prvi nepotpuni i neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva prema kojima je Tuerk osvojio 69,65 %, a Peterle 30,35 % glasova.

Do 16 sati je na glasačka mjesta došlo 44,44 % upisanih birača. Izbori su održani na 3.700 glasačkih mjesta, a pravo glasa je imalo oko 1,7 milijuna državljana Slovenije.

Poraženi Peterle je rekao da mu je u kampanji najviše naškodila oštra polarizacija slovenske javnosti, kao i predodžba da se u "zahtjevnom ekonomsko-političkom kontekstu" današnje Slovenije "stavio na vladinu stranu".

Milan Zver, predstavnik stranke SDS koja pripada vladajućoj desnoj koaliciji, Tuerku je čestitao na pobjedi te izjavio da je Peterle bio "konkurentan" kandidat, te da se učinilo najbolje što se moglo učiniti.

Tuerk će, ako se rezultati i službeno potvrde, od Janeza Drnovšeka mjesto predsjednika Slovenije preuzeti 22. prosinca.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara