Danski urednik: Karikature muslimane u biti čine ravnopravnima

DANSKI urednik odgovoran za tiskanje karikatura proroka Muhameda kaže da su one tiskane kao odgovor na autocenzuru u odnosu na islam te da bi popuštanje pritisku da ih se ne objavi bilo "nespojivo sa sekularnom demokracijom".

U komentaru napisanom za nedjeljno izdanje Washington Posta Flemming Rose, urednik lista Jyllands-Posten koji stoji iza objave karikatura, napisao je da su one objavljene kao odgovor na "sve raširenije strahove i osjećaje zastrašenosti pri obradi tema vezanih uz islam".


Navodeći primjer danskog pisca za djecu koji nije mogao naći ilustratora za knjigu o Muhamedu i slučaj kada je londonska galerija Tate povukla instalaciju u kojoj su bili rastrgani Kuran, Biblija i Talmud, Rose kaže da je njegov list u tome vidio "opravdanu novinsku priču".

"Karikaturisti su se prema islamu odnosili isto kao i prema kršćanstvu, budizmu, hinduizmu i drugim vjerama... te karikature muslimane zapravo čine ravnopravnima i ne diskriminiraju ih", napisao je Flemming Rose.

Danski urednik trenutno je na godišnjem odmoru ponovo je istaknuo svoje stajalište u kojem iznosi tezu da su karikature bile fer tretmanu islama.

"Zli jezici će kazati kako karikature označavaju svakog Muslimana kao terorista. No, ja sam ih drugačije vidio." - kazao je urednik, a prenosi Jerusalem Post.

D.R./Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara