Darfur: Afrička unija će doraditi svoj plan sporazuma o sigurnosti

AFRIČKA unija (AU), koja nadzire pregovore između pobunjenika Darfura i sudanske vlade, najavila je u utorak da će doraditi svoj plan sporazuma o osjetljivom problemu sigurnosti i razoružanja.

U ponedjeljak su zapeli pregovori o tom pitanju, a predstavnici AU priznali su da je do zastoja došlo "jer dvije strane odlučno ustraju na svojim stavovima".

AU koja je u subotu predstavila plan sporazuma pobunjenicima i sudanskoj vladi, održala je posljednjih dana odvojene sastanke s dvije strane, ali nije uspjela postići napredak.

"Tim sastancima pokušavaju se uskladiti stavovi dviju strana, koje su prenijele njihove zamjerke Afričkoj uniji (AU), objasnio je glasnogovornik AU u Abuji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da se za utorak poslijepodne planira plenarno zasjedanje posvećeno razgovoru o tom planu sporazuma o sigurnosti i razoružanja.

U sukobu u Darfuru već se 18 mjeseci suprostavljaju sudanska vojska i arapske provladine milicije janjawidi s pobunjenicima koji tvrde da je područje Darfura bogato naftom "marginalzirano".

Od veljače 2003. u sukobima je poginulo između 30.000 i 50.000 uglavnom civila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara