Daruvar: Predsjednik Mesić o dosadašnjem radu Vlade

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas u Daruvaru, po završetku proslave 60. obljetnice Čehoslovačke brigade "Jan Žiška", kako je zadovoljan s onim što je Vlada do sada učinila, ali da je mogla učiniti i nešto više.

Na novinarski upit da komentira dosadašnji rad Vlade, Mesić je ocijenio kako je "snimanje postojećeg stanja u prvoj godini mandata malo predugo potrajalo", a da "državni mehanizmi nakon toga nisu bili učinkoviti u rješavanju afera".

"Mnoge afere i pretvorbeni kriminal morali su završiti u sudnicama, i trebali smo za pretvorbeni kriminal dobiti i prve pravomoćne presude", rekao je predsjednik Mesić, dodavši kako se to "na žalost, nije dogodilo i da su državni mehanizmi u tom smisli zakazali".

Izrazio je uvjerenje da će se u idućem razdoblju odgovoriti i na to pitanje, pristupiti harmoniziranju našeg društva sa zemljama EU, te "uči u Europu brže nego što smo mislili".

Zamoljen da komentira jučerašnju ostavku Gorana Granića na dužnost predsjednika Savjeta za suradnju s Haaškim sudom, predsjednik Mesić je kazao da Ured za suradnju s Haagom mora poštivati Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom te da je statut Haaškoga suda obavezan za sud i sve nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pitanje je može li se materijale koje dobiva Tužiteljstvo dati odvjetnicima koji nisu verificirali svoj status pred Haaškim tribunalom. To se mora utvrditi, i to će u razrješavanju sadašnje situacije vjerojatno riješiti Vlada i sud u Haagu", rekao je Mesić.

Napomenuo je kako bi bilo dobro da oni koji su preuzeli određene dužnosti dovrše ih do kraja.

Na upit novinara kazao je kako se slaže da "odvjetnicima generala Ante Gotovine bude dostupna potrebna dokumentacija, ali uz uvjet da se poštuju sva pravila igre", ali da ne zna jesu li ta pravila i bila poštivana.

Zamoljen da komentira reguliranje pitanja izbornoga glasovanja pripadnika nacionalnih manjina, predsjednik Mesić je kazao kako ne želi komentirati nedavnu odluku Hrvatskog sabora, ali kako smatra da zrelo demokratsko društvo mora štiti ranjive grupe.

"Nacionalne manjine su ranjive grupe, a da li ih dovoljno štitimo, to nije na meni da komentiram", dodao je Mesić.

Dodao je kako "hrvatski Ustav svim građanima jamči jednako pravo glasa, ali da u demokratskim društvima država zakonom utvrđuje na koji se način štite prava nacionalnih manjina".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara