Davinić: Granica na Dunavu najspornija

Najveće razlike između članova međudržavnih komisija Srbije i Crne Gore i Hrvatske o razgraničenju dvije države odnose se na graničnu liniju na Dunavu, navedeno je u pismenom odgovoru na zastupničko pitanje, kojega je ministar obrane SCG Prvoslav Davinić u utorak uputio parlamentu državne zajednice.

Kako se navodi u obrazloženju ministra Davinića, razlike su nastale zbog stajališta Hrvatske da se državna granica treba poklapati s katastarskom granicom, što bi dovelo do stvaranja "džepova" na teritorijima obje države. Suprotno tome, srpsko-crnogorska strana smatra da linija razgraničenja treba biti linija plovnog puta na Dunavu.

Također, dvije strane imaju različito stajalište i kad je posrijedi put Morović-Jamena, u području bolnice Principovac i kod mosta Bačka Palanka-Ilok.

I u slučaju puta Morović-Jamena, hrvatska strana smatra da bi se granica trebala poklapati s katastarskom granicom, pa bi linija razgraničenja išla sredinom puta, dok SCG smatra da bi put trebao ostati na srbijanskoj strani granice, s obzirom na to da ga koriste samo žitelji općine Šid, stoji u obrazloženju.

Kad je o bolnici Principovac riječ, hrvatska strana zahtijeva da granica podijeli bolnički kompleks na dva dijela, a SCG smatra da bi cijeli bolnički kompleks trebao ostati na teritoriju Srbije, jer je bolnica građena vojvođanskim novcem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SCG smatra, kaže se nadalje u obrazloženju odgovora ministra Davinića, da pitanje mosta Bačka Palanka-Ilok treba riješiti tako da se omogući nesmetan prijelaz mještana s lijeve na desnu obalu Dunava, jer je dio općine Bačka Palanka na desnoj obali rijeke odsječen od sjedišta općine.

Ministar Davinić je u pismenom odgovoru na zastupničko pitanje o stanju na hrvatsko-srbijanskoj granici, postavljenom krajem lipnja, naveo da je ono stabilno, te da je "broj povreda graničnog režima na razini susjednih zemalja i ima tendenciju opadanja".

Kako je ranije najavljeno iz parlamenta državne zajednice, sjednica zakazana za četvrtak biti će posvećena odgovorima članova Savjeta ministara na zastupnička pitanja.

(Hina) xttag ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara