DC: Hrvatska treba proglasiti gospodarski pojas u Jadranu

HRVATSKA treba proglasiti gospodarski pojas u Jadranu i to po mogućnosti konsenzusom u Hrvatskom saboru, a Sloveniju o tome treba obavijestiti diplomatskom notom, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Demokratskog centra (DC) Mate Granić.

Granić smatra da o tome treba prethodno na visokoj razini obavijestiti EU i Italiju, a samo bi oštro protivljenje EU-a moglo biti razlogom odlaganja proglašenja gospodarskog pojasa, u što pak čelnik DC-a osobno ne vjeruje.

Govoreći o odgovornosti za propast brodogradilišta "Viktor Lenac" Granić je ustvrdio kako je "Viktor Lenac" propali projekt, kojeg Vlada drži na životu jedino iz predizbornih razloga.

"Očito je da će cijena takvog ponašanja biti veća od 150 milijuna američkih dolara", rekao je Granić.

U DC-u ocjenjuju dramatičnim stanje s hrvatskim vanjskim dugom jer je Vlada, smatraju, izgubila svaku kontrolu nad povećanjem vanjskog duga Hrvatske koji je narastao na gotovo 20 milijardi dolara. To je, po Granićevim riječima, dijelom iz predizbornih razloga, a dijelom zbog propale gospodarske politike sadašnje Vlade.

Krajnje je vrijeme da Sabor donese Zakon prema kojem će Vlada za svako ozbiljnije zaduživanje ili davanje državnog jamstva tražiti odobrenje Sabora, ustvrdio je predsjednik DC-a Mate Granić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara