DC O POVEĆANJU BROJA DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA I IMOVINSKIM KARTICAMA

Demokratski centar (DC) iznenađen je procjenom stručnjaka za javnu upravu da je u RH, nakon promjene vlasti, povećan broj državnih dužnosnika za 30 posto, no smatra da povećanje njihova broja nije nužno negativno pridonese li učinkovitijoj, otvorenijoj i modernijoj upravi kao javnom servisu građana.

DC drži da je državna uprava inertna, zatvorena, birokratizirana i nesposobna, te da je novi dužnosnici moraju učiniti prilagodljivijom i u službi građana, rekao je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik stranke Joško Morić. Upozorio je da će je u protivnom povećanje broja dužnosnika dodatno zatvoriti i onesposobiti.

DC podržava objavu imovinskih kartica saborskih zastupnika i drugih državnih dužnosnika, no smatra da sadašnji način prikupljanja podataka i objave nema nikakvog smisla, rekao je Morić te najavio je da će se založiti za obavezu provjeravanja točnosti tih podataka. Također će zatražiti da se za svakog zastupnika ili drugog državnog dužnosnika, na temelju prethodno provjerenih podataka objavi ima li i kakva je razlika između imovine s početka i kraja mandata. Ustanovi li se povećanje imovine moralo bi se objaviti i je li na povećanje plaćen propisani porez, rekao je Morić.

DC podupire odluku Ustavnog suda o radu nedjeljom, jer smatra da građanima koji žele nedjeljom raditi i dodatno zaraditi, to treba omogućiti, ali isto tako i pravo i mogućnost na slobodnu nedjelju. Predložit će Vladi da obveže Državni inspektorat za punu kontrolu rada nedjeljom, odnosno plaćaju li dodatno poslodavci za takav rad i omogućavaju li zaposlenicima, te korištenje slobodnog dana u tjednu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o gužvama i zastojima teretnog prometa na granici sa Slovenjiom, Morić je ustvrdio kako je neprihvatljivo neslužbeno slovensko objašnjenje da ih uzrokuju novi postupci i procedure u kontroli rema scehngenskim standardima. Po njegovom sudu Ministarstvo vanjskih poslova trebalo je od slovenske strane tražiti ublažavanje ili odustajanje od novih postupaka i procedura dok se njihovo osoblje ne uvježba i tehnički pripremi. Istodobno, trebalo je tražiti da se novi sustav kontrole uvodi postupno kako bi se izbjegli zastoji na granici, kazao je Morić.

U vezi s neredima na i oko nogometnih stadiona DC traži od nadležnih državnih tijela, Hrvatskog nogometnog saveza i klubova punu primjenu Zakona o sprječavanju nasilja i sankcioniranje čelnika nogometnih klubova koji verbalno i tjelesno napadaju suce i druge službene osobe.

(Hina) xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara