DC predložio zakon o medijima koji u državnom vlasništvu ostavlja samo HRT

DC-ov Prijedlog zakona o medijima u skladu s europskim standardima isključuje državno vlasništvo nad medijima, izuzev HRT-a, istaknula je danas autorica zakona zamjenica predsjednika DC-a Vesna Škare Ožbolt.

Ožbolt je na konferenciji za novinare predstavila prvi iz serije šest antikorupcijskih zakona - koje se Vijeće saborskih zastupnika za borbu protiv korupcije - obvezalo donijeti do sredine lipnja, u suradnji s nevladinom udrugom Partnerstvo za društveni razvoj koja provodi antikorupcijsku kampanju.

"Ministarstvo kulture navodno priprema zakon o medijima već dvije godine", rekla je Ožbolt, obrazlažući zbog čega je DC, između ostalog, pristupio izradi ovog zakonskog prijedloga.

Postojeći Zakon o javnom priopćavanju uređuje pitanja javnog informiranja samo kroz tisak, dok bi zakonski prijedlog DC-a uređivao i pitanje informiranja preko elektroničkih medija, uključivo i Internet, elektronska izdanja tiskanih medija i sl.

Po DC-ovu prijedlogu dionice i udjeli vlasnika medija trebali bi glasiti isključivo na ime vlasnika medija, a vlasnička struktura morala bi biti javno objavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među ostalim, zakonski prijedlog predviđa i da Ministarstvo kulture izradi registar medija.

Predviđa se i uvođenje klauzule o novinarskoj savjesti, po kojoj bi novinari dobili zakonsku zaštitu "za pisanje po svojoj savjesti", a zakonski prijedlog uvodi i veću odgovornost novinara za istinitost objavljene informacije.

Predsjednik udruge Parterstvo za društveni razvoj, Munir Podumljak, naglasio je da je predloženi zakon o medijima iznimno važan, jer se korupcija širi šutnjom o određenim djelima.

Dodao je da po uzoru na američki i europski standard, DC-ov prijedlog predviđa osnivanje neprofitnog medija, koji bi bio javni servis građanima, a financirao bi se iz proračuna.

Takvim neovisnim medijem upravljalo bi neovisno vijeće sastavljeno od predstavnika raznih udruga, javnih osoba, predstavnika manjina i vjerskih zajednica. Ožbolt smatra da bi takvu ulogu u Hrvatskoj mogao preuzeti "Vjesnik", koji bi se građanima dijelio besplatno.

Na upit hoće li Vlada zbog pripreme istog zakona odbaciti DC-ov prijedlog zakona o medijima, Ožbolt je odgovorila, da zbog prilagodbe standardima EU, Vlada ne može predložiti bitno drukčiji zakon.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara