DC PREDSTAVIO ANTIKORUPCIJSKI PROGRAM

Demokratski centar (DC) pripremio je program suzbijanja korupcije, koja je kao problem navedena i u pozitivnom avisu Europske komisije Hrvatskoj, izvijestio je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik stranke Joško Morić.

Pozitivnom avisu DC je dao veliki doprinos, budući su suradnja s Haaškim sudom i reforma pravosuđa bili uvjeti za njegovo dobivanje, a uz antikorupcijski program ministrica pravosuđa i predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt nastavlja reformu pravosuđa što je avisom također utvrđeno prioritetnim, ustvrdio je Morić.

Pojasnio je da se DC-ov projekt temelji na procjeni da korupcija već ozbiljno blokira razvoj malog i srednjeg poduzetništva i drugih oblika gospodarstva, javnu upravu, te sve više diže razinu nezadovoljstva građana i opasno spušta razinu morala u političkom odlučivanju.

Morić je ustvrdio da je DC više puta javno upozoravao da stalni sukobi partnera vladajuće koalicije u Zagrebu (SDP/HNS) nisu posljedica ideoloških i političkih razlika, nego plijen prodaja ili dodjela poslovnih prostora, gradskih stanova te građevinskih terena i zemljišta. Nakon što su se međusobno prijavljivali policiji i USKOK-u, sada se i javno optužuju tko je veći lopov, rekao je Morić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima za uspjeh u suzbijanju korupcije presudna je politička volja i odlučnost vlasti, a DC će javno pozvati na stvaranje protukorupcijske koalicije, predložiti promjene u pravnom sustavu te organizacijske promjene u pravosuđu i unutarnjim poslovima.

U nastavku približavanja Europskoj uniji DC će inzistirati na odgovornijem radu hrvatske Vlade, jer smatra da više nema vremena za improvizacije, nego da Vlada energiju treba trošiti na pronalaženje najboljih rješenja za probleme građana i društva.

O izjavi bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića da su za njegovoga mandata bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije Stjepan Turek, predstojnik Predsjednikova ureda Željko Bagić i vlasnik "Nacionala" Ivo Pukanić prikrivali i štitili organizirani kriminal, DC drži da je to pravosudni i moralni skandal bivše vlasti ili izmišljotina bivšeg šefa svih policija, rekao je Morić. Stoga DC predlaže predsjedniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivanu Jarnjaku da Odbor, s obzirom na Ostojićeve navode, ispita svog člana i bivšeg ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina.

(Hina) xdm ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara