DE HOOP SCHEFFER: NATO NE SMIJE POBJEĆI OD SVOJE ODGOVORNOSTI U IRAKU

NATO "se ne smije odreći svoje odgovornosti" ako legitimna iračka vlada zatraži zajedničku intervenciju u Iraku, kazao je u subotu glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer. L

Glavni tajnik je to kazao sudionicima 40. Međunarodne konferencije o sigurnosti u Muenchenu, koja je u subotu počela s radom, a protiv koje je tijekom prijepodneva prosvjedovalo 1.500 osoba, od kojih je policija privela četvero.

"Ako legitimna iračka vlada zatraži našu pomoć i ako dobijemo potporu UN-a, NATO se ne smije odreći svoje odgovornosti" i treba se pripremiti igrati zajedničku ulogu u Iraku, rekao je de Hoop Scheffer.

Glavni tajnik je priznao kako je bilo razilaženja u mišljenjima oko rata (u Iraku) ali je posebice istaknuo "kako ne smije biti dvojbe u to da je mir u Iraku u interesu sviju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na neformalnom sastanku NATO-a održanom u petak, uoči konferencije, američki ministar obrane Donald Rumsfeld je pozvao Saveznike da se više angažiraju u Iraku i Afganistanu.

Prosvjedi su pratili i taj neformalni sastanak u petak, pri čemu je policija uhitila 28 osoba.

Njemačka je za osiguranje skupa o sigurnosti, koji se tradicionalno održava početkom veljače i smatra se "Davosom" sigurnosti, angažirala 4.000 policajaca.

(Hina) xrt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara