Deep Impact poslao slike kometa s kojim će se sudariti

DVA TJEDNA prije planiranog susreta s kometom Tempel 1 u svemiru, američka sonda Deep Impact poslala je na Zemlju prve fotografije tog svemirskog tijela, objavili su znanstvenici u srijedu.

Fotografije, snimljene s udaljenosti od 33 milijuna kilometara, otkrivaju da je površina kometa velika 14x5 pet kilometara i da je okružen oblacima plina i prašine, kažu stručnjaci sa Sveučilišta Maryland at College Park.

Koristeći se izračunima rotacije kometa, znanstvenici će moći procijeniti točno mjesto gdje će komet biti udaren.

Američka svemisrka agencija NASA nada se da će misija Deep Impact omogućiti uvid u unutrašnjost kometa i izvući iz njega tvari koje potječu iz vremena nastanka Sunčevog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sonda Deep Impact lansirat će bakreni projektil veličine hladnjaka u putanju Templea 1. Operacija je planirana za 4. srpnja, američki Dan nezavisnosti.

Stručnjaci navode da će projektil, težak 327 kilograma, na površini kometa stvoriti krater veličine nogometnog stadiona i dubok kao zgrada od 14 katova.

Tempel 1 i Deep Impact putuju jedan prema drugom brzinom od 37.000 kilometara na sat. Sudar će biti toliko jak da će se pomoću dvogleda moći vidjeti sa Zemlje.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara