Deklaracija telekomunikacijskih i poštanskih sindikata srednje i istočne Europe

Sudionici Konferencije sindikata pošte i telekomunikacija srednje i istočne Europe, koja je danas završila u Selcu, donijeli su deklaraciju u kojoj od multinacionalnih kompanija zahtijevaju da poštuju zakone zemalja u kojima posluju, a od Deutsche Telekoma (DT) da zaustavi brojna otpuštanja radnika.

Multinacionalne kompanije dužne su djelovati kao dobri gospodarstvenici, ne samo za vlastitu dobit, nego i na dobrobit zemalja u kojima posluju te ostvarivati jednaku socijalnu komunikaciju i u matičnim zemljama i u zemljama u kojima šire svoje poslovanje, stoji u deklaraciji.

Potpisnici deklaracije traže da se spriječi negativno djelovanje DT-a u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Makedoniji koje je, navode, uzrokovalo velik gubitak radnih mjesta i onemogućilo razvojne procese.

"U ime naših članova i radnika od vlada i multinacionalnih kompanija ultimativno tražimo pravo na razvoj, rad i poštivanje svih radničkih i ljudskih prava", stoji u deklaraciji.

Konferenciju, na kojoj je sudjelovalo 30 predstavnika sindikata iz osam zemalja, organizirao je Republički sindikat radnika Hrvatske, pod pokroviteljstvom Europske konfederacije sindikata javnih služba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu su razmijenjena sindikalna iskustva s ciljem nastavka zajedničkih aktivnosti na zaštiti radnika u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj te stvaranja jedinstvenih uvjeta rada na globalnom telekomunikacijskom tržištu.

Upozoreno je na potrebu poštivanja Tripartitne deklaracije o načelima u vezi s multinacionalnim poduzećima i socijalnom politikom, koju je donio Upravni odbor Međunarodnog ureda za rad 1977. u Ženevi.

Svrha je te deklaracije potaknuti tvrtke da pridonose gospodarskom i socijalnom napretku, poštuju nacionalna zakonodavstva i međunarodne standarde te da skrbe o sigurnosti radnih mjesta.

(Hina) xhsup ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara