Del Ponte: Albanci su na Kosovu otimali ljude i vadili im organe za prodaju stranim klinikama

Del Ponte: Albanci su na Kosovu otimali ljude i vadili im organe za prodaju stranim klinikama

HAŠKO tužiteljstvo je istražujući zločine OVK nad Srbima i drugim etničkim zajednicama saznalo da su ljudima koji su 1999. godine nestali na Kosovu vađeni organi za prodaju stranim klinikama, otkrila je Carla del Ponte u svojoj knjizi "Lov", prenosi Blic.

Žrtve su vjerojatno otete nakon bombardiranja NATO-a, kad su na Kosovu "već bile međunarodne mirovne snage", a u krijumčarenju organa navodno su sudjelovali i visoki pripadnici OVK, čija imena Del Ponte nije navela.

Prema njenim navodima, grupa "pouzdanih novinara" istražiteljima UNMIK-a je kazala kako su kosovski Albanci 1999. godine prebacili oko 300 otetih žrtava u kampove poput Kukeša i Tropoje na sjeveru Albanije. Mlađi i vitalniji zatvorenici nakon liječničkog pregleda su prebačeni u pritvore u Burelu gdje su im kirurzi vadili organe. Organi su slani stranim klinikama preko aerodroma Rinas kod Tirane.

Žrtve kojima je isprva izvađen samo jedan bubreg opet su prebacivane u istu baraku sa ostalim zatvorenicima gdje su čekali da ih ubiju zbog preostalih vitalnih organa koji bi se mogli koristiti za presađivanje.

"Tako su i drugi zatvorenici u barakama iza žute kuće znali kakva ih sudbina čeka pa su preklinjali, prestravljeni, da odmah budu ubijeni", piše Del Ponte.

Među zatvorenicima bile su i brojne žene s Kosova, Albanije, Rusije i bivših jugoslavenskih republika. Dva izvora tvrde kako su pokapali tijela oko "žute kuće" i na obližnjem groblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Ponte je otkrila i kako je 2003. godine obišla spomenutu "žutu kuću", koja je tada bila prebojana u bijelo, te u njoj pronašla dijelove gaze, plastičke vrećice za infuziju, injekcije, prazne bočice lijekova, među kojima su i droge koje se koriste za opuštanje mišića tijekom operacije. Forenzičari su na zidovima i podu našli tragove prskanja krvi, ali nisu mogli utvrditi je li krv ljudskog porijekla.

"Vlasnik je istražiteljima ponudio niz objašnjenja o tragovima krvi. Najprije je rekao kako se njegova žena prije više godina porodila u toj sobi, a zatim, nakon što je žena izjavila da su djeca rođena na drugom mjestu, je kazao kako je njegova obitelj tu sobu koristila za klanje životinja", tvrdi Carla del Ponte.

Istražitelji Haškog suda nisu uspjeli identificirati novinarske izvore koji su upozorili na ove strahote, a Del Ponte tvrdi kako je bilo i pravnih prepreka za pokretanje procesa.

"Albanski tužitelj hvalio e da ima rođake koji su bili borci OVK i rekao je istražitelju Haškog suda: "Ovdje nema grobnica sa Srbima. Ali ako su odveli Srbe preko granice Kosova i ubili ih, dobro je što su to učinili".

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara