Del Ponte demantira da je tajila dokaze

"SVAKA tvrdnja da je Haško tužiteljstvo uključeno u skrivanje dokaza pred Tribunalom je neistinita", priopćeno je iz ureda glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, javlja Beta, a prenosi B92.

U priopćenju se dodaje kako prema pravilima Haaškog tribunala odluku o stupnju zaštite pod kojima se razmatraju neki dokumenti donosi sud, a ne tužiteljstvo ili obrana. "Pravilnik suda također omogućava da države zatraže određene zaštitne mjere za pojedine dokumente. Haški sud i Međunarodni sud pravde rade odvojeno i da svaki odlučuje nezavisno o tome koje dokaze uzima u obzir, a koje ne." - stoji u priopćenju.

U priopćenju se zaključuje kako je Međunarodni sud pravde odlučio da ne zatraži da im se predaju navedeni dokumenti.

Podsjetimo, nakon što je New York Times prošlu srijedu objavio kako je Srbija uspjela "isposlovati" odluku Haškog suda da dijelove arhive, koji su prikazivali srpsku ulogu u ratu u Bosni, može skriti od očiju javnosti, reagirao je glavni tužitelj u suđenju Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), sir Geoffrey Nice.

On je u pismu koje je poslao Jutarnjem listu optužio Carlu del Ponte da je s Beogradom napravila nagodbu koja nije imala “nikakvu pravnu osnovu” i koja je poslužila Beogradu “da prikrije dokaze o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od ICJ-a, ali i od vlastite javnosti”.  Nice je naglasio kako niti on niti njegov tim nisu bili dio tog odobrenja, te da sve potječe osobno od Carle del Ponte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara