Del Ponte: Državni odvjetnik zna gdje je Gotovina

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte krenula je u novu ofenzivu protiv hrvatskih nastojanja o ulasku EU. Zaključak je to koji se ukratko može izvući iz informacija prikupljenih od domaćih i stranih diplomatskih krugova upućenih u problematiku pristupanja pregovorima.

Kako u novom broju piše tjednik Globus, Carla del Ponte obavila je preliminarni krug razgovora s europskim diplomatima kod kojih nastoji, iznoseći podatke o situaciji oko generala Gotovine, ishoditi ponovno odgađanje početka pregovora.

Del Ponte je europskim diplomatima iznijela svoja saznanja, prema kojima je u Hrvatskoj izbila masovna poplava plakata potpore generalu Gotovini te, kako se u tu kampanju ulažu veliki novci. Osim za plakate, del Ponte optužuje hrvatske vlasti da nisu poduzele dovoljno da se kampanja na vrijeme spriječi, kao niti da se postavljeni plakati promptno uklone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored plakata, del Ponte je razgovore s europskim čelnicima zaključivala ocjenom kako je hrvatska strana posljednjih mjesec dana spustila razinu svojih operativnih aktivnosti oko potrage i uhićenja generala Gotovine, zbog čega će, kako je tvrdila, njezino izvješće koje će 26. travnja prezentirati u Luksemburgu, svakako biti negativno. Osim, ukoliko se situacija izmjeni i Gotovina bude uhićen.

"Vrhunac" del Pontinih izjava jest tvrdnja da državni odvjetnik Mladen Bajić ima podatke o mjestu boravišta Ante Gotovine ali da ne čini apsolutno ništa da odbjegli general bude uhićen i sproveden u Haag, doznaje Globus.

Čini se da hrvatskoj diplomaciji uoči sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje RH-EU u Luxemburgu predstoji mučna borba u kojoj će morati srušiti tvrdnje glavne tužiteljice koja uporno želi, preko leđa generala Gotovine, odgoditi ulazak Hrvatske u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara