Del Ponte: Hrvatska nagovara Gotovinu na predaju, ali ga ne želi uhititi

GLAVNA tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte rekla je u četvrtak u Varšavi da je sigurna da hrvatska Vlada pokušava nagovoriti odbjeglog generala Antu Gotovinu na predaju, ali ga nije spremna uhititi, javio je Reuters.

"Znam, sigurna sam da hrvatska Vlada pokušava nagovoriti Gotovinu (na predaju) ali oni ga nisu spremni uhititi iz mnogo razloga. Sada tražim od hrvatske Vlade da učini dodatne korake", dodala je Del Ponte na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim ministrom vanjskih poslova Adamom Rotfeldom tijekom posjeta Varšavi.

Del Ponte je ponovila kako vjeruje da je Gotovina i dalje u Hrvatskoj. "Imamo informacije koja dolaze iz više smjerova da je gotovina u Hrvatskoj", naglasila je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotfeld je rekao da Europska unija neće započeti pristupne pregovore s Hrvatskom ako Gotovina ne bude predan Međunarodnom sudu u Haagu.

"Postoji fiksiran datum, 17. ožujka. Ako dotad general Gotovina ne bude izručen ICTY-u, pristupni pregovori između EU i Hrvatske neće biti otvoreni", prenosi agencija France presse ministra Rotfelda.

"Da bi se poštivali principi demokracije, neophodna je takva odluka Zagreba. EU ima zajedničko stajalište o tom pitanju", rekao je Rotfeld.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara