Del Ponte idućih dana u Prištini, Sarajevu i Banjoj Luci

GLAVNA tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte boravit će u četvrtak i petak u radnom posjetu Prištini, Sarajevu i Banjoj Luci, najavila je u srijedu glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

Del Ponte će se u četvrtak u Prištini sastati s najvišim dužnosnicima mirovnih snaga KFOR-a i civilne uprave UN-a na Kosovu, s kojima će razgovarati o istragama koje ICTY vodi na Kosovu.

U petak prijepodne u Sarajevu će se sastati s predstavnicima SFOR-a, Ureda Visokog predstavnika (OHR), Policijske misije EU (EUPM)i veleposlanicima zemalja EU-a.

U Banjoj Luci će se Del Ponte u petak poslijepodne sastati s predsjednikom Republike Srpske Draganom Čavićem i premijerom Draganom Mikerevićem, kazala je glasnogovornica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona nije precizirala teme razgovora tužiteljice u Sarajevu i Banjoj Luci, napominjući da se radi o uobičajenom radnom posjetu.

Vlastima Republike Srpske tužiteljica je u svojim posljednjim javnim istupima uputila najoštrije kritike zbog nesuradnje.

Republika Srpska do sada nije uhitila ni izručila niti jednog optuženika ICTY-a, iako su od 16 haških bjegunaca većina njih bosanski Srbi, od kojih je osam optuženo za genocid na čelu s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Kada se radi o predaji dokumenta koje traži Tužiteljstvo, istražitelji ICTY-a su ih prošloga tjedna sami tražili u uredima obavještajne službe RS u Banjoj Luci i drugim gradovima, uz potporu snaga SFOR-a i policije EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara