Del Ponte kritizirala reakciju Beograda na optužnice

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte u utorak je optužila vlasti u Beogradu da "krše svoje međunarodne obveze" dajući na znanje da ne namjeravaju žuriti s izručenjem Den Haagu četvorice srpskih generala koje tereti optužnica Tribunala.

"Tužiteljica Del Ponte smatra da srpske vlasti u potpunosti krše svoje obveze. Za trojicu optuženika sigurno znamo da se nalaze u Srbiji i trebaju biti izručeni Haagu što je prije moguće", rekla je za France Presse glasnogovornica Carle del Ponte Florence Hartmann.

Trojica optuženika su sadašnji zamjenik ministra unutarnjih poslova Sreten Lukić, bivši zapovjednik glavnog vojnog stožera bivše Jugoslavije Nebojša Pavković i general Vladimir Lazarević. Četvrta osoba s optužnice Tribunala, general Vlastimir Đorđević nalazi se, prema informacijama objavljenim u tisku, u bijegu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva su četvorica optužena za zločine počinjene protiv čovječnosti te za ratne zločine počinjene tijekom sukoba na Kosovu (1998-1999.).

Ured glavne tužiteljice smatra da ovakvi postupci samo potvrđuju kako se suradnja između Beograda i ICTY-ja i dalje "pogoršava".

"Tužiteljica ima vrlo jasno stajalište: četvorici optuženika ne može se suditi u Srbiji", kazala je Hartmann.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara