Del Ponte o pisanju Le Mondea i Guardiana

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte u srijedu je u Bruxellesu, na traženje novinara da komentira nedavni članak u Le Mondeu po kojem je Gotovina u Francuskoj, odgovorila kako "vjeruje da je, osim nekih putovanja u inozemstvo, (Gotovina) još uvijek u Hrvatskoj".

Ona je kazala kako je čitala članak i "bila jako iznenađena zbog izdavanja putovnice u 2001. godini, prije podizanja optužnice".

Kazala je kako je od svojih političkih savjetnika zatražila da se u kontaktu s francuskim vlastima razriješi to pitanje.

"Znamo da je bio u Legiji stranaca i da ima veze s tadašnjim prijateljima. Ali, želimo da se to izravno rasčisti s francuskim vlastima", rekla je Del Ponte.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njoj se haški bjegunci skrivaju u svojim zemljama "jer je u inozemstvu puno veći rizik uhićenja".

Del Ponte je, na novinarsko pitanje o današnjem pisanju britanskog lista "Guardian", odbacila tvrdnju lista prema kojemu SAD i Velika Britanija nastoje zaustaviti neke istrage ICTY-ja, ograničavanjem tužiteljičinih ovlasti u korist haških sudaca rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, a suci blokiraju neke njezine optužnice u iščekivanju takve rezolucije.

Ocijenivši članak u cijelosti netočnim, Del Ponte je, među ostalim, izrazila očekivanje da će do kraja 2004. tužiteljstvo završiti sve istrage i da će svi optuženici koji su u bijegu do tada biti u pritvoru Haaškog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara