Del Ponte u ekskluzivnom intervjuu za HTV: Na kraju će Haag najviše podupirati Hrvatsku

Del Ponte u ekskluzivnom intervjuu za HTV: Na kraju će Haag najviše podupirati Hrvatsku

CARLA DEL PONTE je u jučerašnjem ekskluzivnom intervjuu za HTV rekla kako će novih optužnica za Hrvatsku biti, ali vrlo malo, te da će biti podignute uskoro.

"Međutim, daljnja suradnja između Hrvatske i Haaga, ovisi isključivo o hrvatskoj Vladi. Bilo mi je vrlo drago kad mi se nedavno javio premijer Sanader i uvjerio me da ćemo dobro surađivati. Moramo iznaći načine kako to ostvariti. Na kraju ćemo mi najviše podupirati Hrvatsku u njezinu nastojanju da uđe u Europsku uniju tako što ćemo Bruxellesu poslati poruku da potpuno surađuje s Međunarodnim sudom. Nadam se, dapače, uvjerena sam u to" - izjavila je Del Ponte.

Odgovarajući na pitanja Silvije Luks o slučaju generala Ante Gotovine , glavna haška tužiteljica rekla je kako je iznenađena što general Gotovina "nema hrabrosti doći u Den Haag".

"Jako sam iznenađena da general koji se hrabro borio u ratu nema hrabrosti doći pred sud i upustiti se u suđenje. Tvrdi da je nevin, tvrdi to u medijima, no to nema vrijednosti. On mora doći ovdje i potvrditi da je nevin." - izjavila je Del Ponte.

Time bi ispunio prvi uvjet za mogućnost da se brani sa slobode poput generala Rahima Ademija, izjavila je. U neformalnom razgovoru nakon intervjua, prenosi HTnet, Del Ponte je novinarki HTV-a rekla: "Ako dođe dobrovoljno odmah će dobiti odluku da se brani sa slobode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje vjeruje li da se general Gotovina još krije u Hrvatskoj, rekla je kako "za ovaj mjesec nema informacija, no što se tiče prošle godine on je bio u Hrvatskoj i to dobro zaštićen".

Na pitanje ima li ikakve šanse da se optužbe protiv Gotovine odbace, glavna haška tužiteljica je odgovorila "recimo da je teoretski to moguće", ali i dodala da general prvo mora doći u Den Haag i pred sudom dokazati svoju nevinost.

"Kao tužiteljica, nakon istrage, mislim da on ima određenu odgovornost za počinjenje zločina" - izjavila je Del Ponte.

Del Ponte je najavila svoj posjet Hrvatskoj na proljeće te dodala kako se nada da će već tada neke slučajeve iz Haaga prepustiti hrvatskome pravosuđu.

"Hrvatska je prva zemlja čiji će nacionalni sudovi preuzeti neke slučajeve, ali to zasigurno neće biti slučaj Gotovina." - izjavila je Del Ponte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara