Delije čekali Molotovljevi kokteli

PRIJE utakmice zaprešićkog Intera i beogradske Crvene Zvezde, zagrebačka je policija, nakon dojave, pronašla sanduk pive sa 13 staklenih boca napunjenih benzinom i namočenim krpama.

Sanduk s spremljenim Molotovljevim koktelima nalazio se na parkiralištu u Škorpikovoj ulici br. 32, a pokraj njega je pronađena i vrećica u kojoj se nalazilo više drvenih letvi.

Sličnu dojavu policija je primila i u Sisačkoj cesti.
Kako je javila Policijska uprava zagrebačka, kriminalistička obrada se nastavlja radi utvrđivanja povezanosti privedenih osoba s drugim osobama pod sumnjom za pripremanje i dogovaranje za izvršenje kaznenih djela,  a o svemu će biti obaviješteno i mjerodavno državno odvjetništvo.

"Za mene osobno ovdje se ne radi o navijačima, niti ikakvom navijanju. Ovdje se radi o čistom terorizmu." - izjavio je zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke Dubravko Novak, koji je zapovijedao postrojbama policije na osiguranju utakmice.

Zbog "okrića" Molotovljevih koktela policija nikoga nije uhitila jer u blizini žutog pivskog sanduka s 13 boca napunjenih benzinom i začepljenih krpama nije bilo nikoga.

Prvi organizirani dolazak navijača Crvene Zvezde nakon Domovinskog rata policijski su dužnosnici ocijenili vrlo uspješnim. Većih izgreda, kažu, nije bilo, a na zagrebačkom području zabilježena su tek dva napada na autobuse gostujućih navijača.

Jednom od osoba koje su kod Buzina prema autobusima gostiju bacili više baklji i druge pirotehničke galanterije zaplijenjen je i renault twingo pun kamenja, pirotehnike i metalnih šipki spremljenih za eventualni obračun sa suparničkim navijačima. U policiji kažu da se napadač tim automobilom samo radi napada na "delije" dan ranije dovezao iz Zadra, gdje ljetuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo su mu ostali supruga i dijete, kojima se planirao vratiti nakon huliganskog čina, ali to mu je propalo jer će neko vrijeme ostati u zatvoru", kazao je Novak.

Dodao je i da je policija dan prije utakmice imala informacije kako Bad Blue Boys planiraju postaviti više zasjeda po gradu, zbog čega su pretražena sva "kritična" mjesta, među kojima i parkiralište King Crossa, gdje su pronađeni "kokteli".

Na samom stadionu i oko njega policija je uhitila po pet domaćih i gostujućih navijača. Trojica gostujućih navijača uhićena su zbog izazivanja nereda nakon što bez karata nisu puštena na stadion, jedan je "delija" uhićen zbog paljenja baklje, a drugi preventivno jer je prepoznat kao sudionik nereda na nedovršenoj utakmici Dinama i Crvene Zvezde 1990.

Policijski dužnosnici su, kažu, nekoliko gostiju izdvojili zbog nacionalističkih i provokativnih skandiranja, dok domaće navijače zbog istih razloga nisu dirali nakon procjene da bi "policijska intervencija na toj strmoj tribini mogla prouzročiti teže posljedice".

Srećom, napadi na autobuse Delija nisu uspjeli, jer bi bacanje Molotovljelih koktela moglo dovesti do teških, po život opasnih posljedica.

(Foto: PU zagrebačka)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara