Delo: I dalje nije jasno tko je pobijedio na izborima u Hrvatskoj

ZBRKA koja je nastala odmah poslije objave prvih rezultata parlamentarnih izbora u Hrvatskoj odnosila se na pitanje tko je zapravo pobjednik i koliko se ljudi odazvalo izborima, piše slovensko Delo. Nekoliko sati prije zatvaranja birališta, smatralo se kako će odaziv biti blizu onoga iz svibnja 1990. godine kada je glasalo 85 posto građana. No, na izbore je izašlo 63 posto birača.

Sanader proglasio pobjedu prije službenih rezultata izbora

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je već 20 minuta prije ponoći proglasio pobjedu svoje stranke i kritizirao agencije za ispitivanje javnog mišljenja, pogotovo Puls, jer su u predizbornim istraživanjima pobjednikom proglašavali SDP sa 62 mandata, dok je HDZ-u trebalo pripasti 57 zastupničkih mjesta.

"Ubuduće nećemo dozvoliti da se tako izruguje demokraciji. Istraživanja javnog mišljenja trebaju biti gotova mjesec ili dva prije izbora", rekao je Sanader.

On je, također, i u noći s nedjelje na ponedjeljak predsjedniku Mesiću rekao kako će sastaviti novu Vladu. U muzeju Mimara je započelo postizborno slavlje kao da je HDZ već osvojio vlast, a Sanader je dodao kako su mu na pobjedi već čestitali neki europski državnici, među kojima i Angela Merkel i predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens u kojoj Sanader obavlja funkciju potpredsjednika.

Manje bučno nego kod HDZ-ovaca bilo je u stožeru SDP-a iako nitko od njih nije razmišljao kako su izbori gotovi. Čak je i predsjednik stranke Zoran Milanović rekao da je telefonski razgovarao s predsjednikom Mesićem, no nije htio javno reći o čemu su razgovarali.

"Predsjednik je već na početku izbora izjavio kako će mandat za sastavljanje Vlade dato onome tko će dokazati da ima potporu većine u novom sazivu sabora", rekao je Milanović.

HDZ ne može sakupiti 77 mandata za saborsku većinu

Istina je kako HDZ, ni uz pet mandata iz Bosne i Hercegovine, ne može sakupiti 77 mandata koji su potrebni za saborsku većinu, a SDP skupa sa tradicionalnim saveznicima HNS-om i IDS-om, dva mandata više od HDZ-a. Socijaldemokratima su naklonjeniji zastupnici nacionalnih manjina, koji u parlamentu imaju zajamčenih osam zastupnika, kao i koalicija HSS-HSLS-PGS koja je osvojila osam mandata te može pružiti jaku potporu SDP-u; zajedno imaju 83 zastupnika odnosno šest više od relativne većine.

Sličnom se računicom bavi i HDZ koji ne može računati na potporu jednog ili dva zastupnika HSP-a i tri zastupnika HDSSB-a, stranke Branimira Glavaša, optuženika za ratne zločine u Osijeku, piše Delo.

Do Božića treba biti podijeljen mandat za sastav Vlade

Zapravo se radi o tome tko će biti spretniji trgovac u postizbornim događanjima i koja je cijena manjih stranaka, seljačko-liberalne koalicije, za ulaz u Vladu. Koalicija HSLS-HSS-PGS je među svojim zahtjevima navela i potpuno usvajanje zaštitnog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu do 2008. godine.

Mesić mora do Božića podijeliti mandat za sastav Vlade onome tko će u novom sazivu Sabora činiti većinu. Sudeći po dosadašnjim odjecima nedjeljnih izbora, to bi mogao biti i Ivo Sanader i Zoran Milanović. Nedostatak bipolarnosti hrvatskog političkog prostora na izborima je došla do izražaja, zaključuje Delo.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara