Delo: Korupcija je hrvatski karcinom u terminalnoj fazi

Delo: Korupcija je hrvatski karcinom u terminalnoj fazi

Tekst: Z.J.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"U NAREDNIM će se mjesecima mnogi u Hrvatskoj s nostalgijom sjećati slovenske blokade pretpristupnih pregovora koja je skrila sve prave razloge zbog čega naša susjeda još nekoliko godina ne bi trebala postati punopravna članica EU.", navodi komentator slovenskog Dela. Prema njegovim riječima, ako se na tren i ostave po strani problem reforme pravosuđa, brodogradnje i Haškoga suda, prema najnovijem izvještaju Vijeća sigurnosti, hrvatski napredak ovisi o najtežoj točki - korupciji. Kolumnist smatra da je upravo korupcija jedina koja realno može zaustaviti hrvatsko pristupanje EU. "Ukoliko je usporedimo s karcinomom, Hrvatska je na korak pred time da joj ta društvenopolitička bolest uđe u terminalnu fazu.", slikovito se opisuje u kolumni.

"Odlaskom Ive Sanadera s vrha korupcijske piramide država se suočila s bolesti koja galopirajući napreduje.", navodi se u tekstu te dodaje da je globalna ekonomska kriza pogodovala lošemu stanju što je utjecalo na državne financije pa je "novca za suradnike, prijatelje i stranačke kolege ubrzo ponestalo, kao i za velike projekte koje su dobivala izabrana poduzeća".

HDZ nastavlja s Tuđmanovim idejama

Izvješće EU o hrvatskom napretku kolumnist smatra "prilično negativnim", te ističe donošenje odluke da se u razotkrivanje korupcijskih afera u Hrvatskoj uključuje europski antikorupcijski ured. On će se, navodno, detaljno pozabaviti upravo državnim namještanjem poslova koje sufinancira EU. O drugim korupcijskim aferama koje svaki dan potresaju javnost i u koje je u pravilu upletena država i javna poduzeća Europska unija ne gubi riječi u svome izvještaju, stoji u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak "javnost i dalje podržava vladu". Ta ista javnost je "dosad trebala shvatiti da se HDZ u zadnja dva mandata pokušava predstaviti kao nova, europska i poštena stranka, ali realno samo nastavlja s Tuđmanovim idejama". Među njima kolumnist navodi i ideju da 200 hrvatskih obitelji vlada cjelokupnim gospodarstvom. Te ideje je sadašnji HDZ naslijedio, ali i ispunio do kraja, piše slovenski portal. "Ono što je prije Tuđman omogućavao svojoj obitelji, sadašnji HDZ daje obiteljskim poduzećima koja u posljednjim godinama dobivaju sve milijunske poslove koji sve više iscrpljuju državu."

Vlada svakodnevno sramoti Hrvatsku

Sve afere s kojima se bori nova stara vlada Jadranke Kosor "svakodnevno sramote Hrvatsku", smatra kolumnist. Prema njegovim riječima, strana veleposlanstva o njima obavještavaju svoje vlade, a podatke potkrjepljuju i tvrtke iz EU koje redovito gube na javnim natječajima na kojima pobjeđuju domaća poduzeća. "Upravo sve to je utjecalo na posljednje izvješće o napretku koje jasno kaže da s korupcijom neće biti popuštanja." Ono što je jednako korumpiranim Rumunjskoj i Bugarskoj bilo oprošteno zbog strateških interesa, Hrvatskoj neće biti progledano kroz prste, predviđa se u tekstu..

"Hrvatska je bez blokade ostala potpuno osama, na čistini, gdje će se mjeriti samo rezultati. Za Kosor neće biti dovoljna borba s korupcijom ako želi uvesti Hrvatsku u EU, ona će taj karcinom morati rezati nožem. Problem je upravo u tome što će morati rezati po HDZ-u i prijateljima.", zaključuje kolumnist Dela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara