´Delo´ kritizira Rupelovu ´nezainteresiranost´ za Europu

Slovenija je istržila dobre financijske uvjete za ulazak u Europsku uniju, ali slovenske diplomate ne zanimaju političke dimenzije tog velikog koraka i o tome ne znaju ništa reći, navodi se u komentaru ´Dela´ od utorka.

Autor komentara Saša Vidmajer svojim diplomatima kao uzor ističe Poljake i njihov samosvjestan pristup u Kopenhagenu koji je, kako dodaje, graničio s arogantnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Poljska je u Kopenhagenu pregovarala čvrsto i do zadnjeg trenutka. Ne radi se samo o novcu nego i borbi za vlastiti status, pa se je u Kopenhagenu moglo čuti da se Poljaci ponašaju kao da su već u Uniji. Poljska kao nova Francuska s kojom bi život mogao biti naporan? Radi se o svijesti da velika država ne može ponizno ući u Europu, a to si Poljska može priuštiti, makar izgledalo arogantno. No, Slovenija bi morala znati da se tu radi i o svijesti da nije sve u brojevima, trebalo bi kod kuće i nešto drugo predstaviti domaćoj javnosti´ (...)

´Sjećate li se kada je naš ministar vanjskih poslova rekao nešto bitno i sadržajno o Europi. Pa njemu su i duša i srce u NATO savezu, a to je zapravo Antieuropa. Ministarstvo vanjskih poslova odreklo se vođenja političkih i diplomatskih slojeva u odnosima s Europskom unijom. Ministra vanjskih poslova Europa ne zanima previše, a prošlog tjedna nakon tzv. povijesnog događaja nije znao ništa reći. Njega nema osim u prigodama za fototermine i za glasnu diplomaciju dima koji treba sakriti probleme ili ispuniti prazan prostor. A s takvim pristupom teško možeš ići u Europu´, završava ministru Rupelu nenaklonjen komentar u ´Delu´ Saša Vidmajer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara