Demograf: Natalitet u Europi mora se povećati

EUROPSKI će se natalitet, ustvrdio je njemački demograf Max Wingen, morati povećati sa sadašnjih 1,3 posto na 2,1 posto kako bi se osigurala demografska razina pučanstva imajući u vidu i migracije.

Wingen je to izjavio krajem proteklog tjedna u Beču predstavljajući svoju publikaciju "Demografski svjesna politika obitelji",

Jedino bi Francuzi, ako je suditi po pokazateljima, sa 1,8 posto djece po ženi danas u Europi mogli računati s normalnim prirastom. Natalitet u ostalim europskim zemljama ispod je te razine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografska politika morala bi, misli Wingen, naći svoje mjesto kako u gospodarskoj i socijalnoj politici tako i u politici obrazovanja i tržišta rada. Mladim bi parovima valjalo omogućiti da se odluče za željeni broj djece. Prema europskim anketama taj je broj u prosjeku 2,5 djece. Stvarnost, međutim, šepa za tim, veli Wingen.

Obitelj, po Wingenu, ne bi valjalo nipošto ciljano instrumentalizirati. Riječ je prije o tome da se mladim ženama i muževima omogući da slobodno, odgovorno i obaviješteno odluče o broju djece koju žele imati. Stoga se postavlja zahtjev i pred gospodarstvo da to podupre i olakša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara