demografi i povjesničari o depopulaciji i njezinim posljedicama u hrvatskoj

Hrvatsko stanovništvo se desetljećima ne obnavlja pa kao i Europa ulazi u stadij imigracijske ovisnosti, rekla je danas u svom izlaganju o reprodukciji stanovništva u Hrvatskoj na znanstvenom skupu "Demografski razvoj, stanje i perspektive RH" dopredsjednica HAZUa Alica WertheimerBaletić.

Ona je upozorila na smanjenje apsolutnog udjela fertilnoga stanovništva u Hrvatskoj naglašavajući posebno na pad broja žena u fertilnoj dobi.

Takva depopulacija i fertilitet je dugoročan, a demografska kriza nije samo depopulacijska već se izražava kao strukturna dugoročna demografska kriza u svim područjima, istaknula je Wertheimer-Baletić.

Povjesničarka Agneza Szabo u svom je izlaganju istaknula glavne uzroke depopulacije u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a koji počinju istodobno s banovanjem bana Khuena Hedervaryja.

Zbog podijeljenosti hrvatskog teritorija postoje poteškoće u proučavanju kretanja stanovništva, istaklnula je Szabo zaključivši kako je od ukupno iseljenoga pučanstva njih 40 posto prodalo zemlju, pa se na njihov povratak nije moglo računati, dok je 60 posto njih čuvajući zemlju računalo na eventualni povratak.

Dr. Ivan Čizmić je govorio o statističkom praćenju iseljavanja iz Hrvatske ističući poteškoće kod prebrojavanja i vjerodostojnosti pojedinih popisa iseljenika, a koji su bili posljedica nepostojanja hrvatske države. Naime, kako je kazao, imigracijske su vlasti u Americi Hrvate vodili pod nazivima Austrijanci ili Mađari, a tek nešto kasnije pod Slaveni.

I po tim popisima s obzirom na brojnost svoga ukupnog pučanstva iz
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austro-Ugarske je iseljavalo najviše Hrvata, ustvrdio je Čizmić i dodao kako se u razdoblju od 1880. do 1913. iselilo oko pola milijuna Hrvata.

U svom izlaganju o metodološkim problemima demografskih istraživanja u Hrvatskoj demografski stručnjak i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Jakov Gelo upozorio je na neprimjeronost zadnjeg popisa pučanstva unatoč tome što je rađen po međunarodnim normama.

Gelo je istaknuo da zadnji popisi rađeni u Hrvatskoj ne pokazuju pravu sliku strukture hrvatskoga pučanstva jer, kako je rekao ne bilježe "rezidencijalnu sliku Hrvatske" .

On je predložio izradbu stvarnoga registra stanovništva s niz

specijalističkih registara te ustroj hrvatskog prostora kako bi se moga odgovarajuće demografski istraživati.

(Hina) mk az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara