Demokrati i republikanci ne mogu se složiti ni kad je u pitanju trgovinski rat protiv Kine

Demokrati i republikanci ne mogu se složiti ni kad je u pitanju trgovinski rat protiv Kine

Foto: AFP

JOHN BOEHNER, predstavnik republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa, oštro je kritizirao namjeru Senata da usvoji prijedlog zakona kojim bi se omogućilo kažnjavanje Kine zbog manipuliranja valutom.

Podsjetimo, Senat je u ponedjeljak velikom većinom odobrio stavljanje prijedloga spornog zakona na raspravu. Zakon bi omogućio uvođenje kazni za američke trgovinske partnere, to jest povećanje carina i tarifa na robe uvezene iz zemalja koje svoje valute namjerno drže slabima kako bi potakle izvoz. Iako Kina nigdje u zakonu nije izričito spomenuta imenom, jasno je kako je prijedlog zakona usmjeren upravo protiv nje.

"Ovo u velikoj mjeri prelazi okvire onoga što bi Kongres trebao raditi. I sam sam zabrinut zbog načina na koji Kinezi manipuliraju svojom valutom, ali ovo definitivno nije način  na koji se to treba popravljati", kazao je Boehner. S njim se slažu i analitičari koji smatraju kako bi ovaj potez mogao znatno narušiti odnose Kine i SAD-a, a to baš i ne bi išlo u prilog SAD-u u vremenima ekonomskog zastoja, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da im je Kina najveći kreditor.

Stvar se opet svodi na prepucavanje demokrata i republikanaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, demokratska većina u Senatu smatra kako je vrijeme za oštru intervenciju protiv "drske i nepravedne prakse Kineza, zbog koje su američki radnici dovedeni u podređen položaj". "Iz nekog neodređenog razloga, republikanci iz Zastupničkog doma se svrstavaju na stranu Kineza. Ovo nije trenutak da se bude blag prema Pekingu", kazao je demokrat Charles Schumer.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kazao je da Obamina administracija još uvijek pregledava prijedlog zakona. Senat bi o njemu mogao glasati već krajem ovog tjedna.

Peking baš i nije sretan zbog odluke

Nije dugo trebalo čekati ni da stigne reakcija iz Pekinga, gdje nisu bili oduševljeni predloženim mjerama. "To bi uvelike narušilo naše trgovinske veze. Vrijednost juana nije glavni razlog neravnoteže u našem odnosu. Ali ako postoji problem, onda treba sjesti i razgovarati o njemu, a ne poduzimati jednostrane odluke koje nikome ne donose korist", poručili su iz kineske centralne banke.

"Potpuno je jasno kako je prozivanje Kine zbog manipuliranja valutom tek jeftina isprika na koju se pozivaju neki u Washingtonu kako bi objavili protekcionistički rat", priopćila je agencija Xinhua, koja se smatra glasilom službenog Pekinga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara