Demokratski centar prikuplja priloge za pomoć malom Lovri Tomaškoviću

NA ŠTANDU Demokratskog centra (DC) na Trgu bana Jelačića danas je počela humanitarna akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga za kupovinu potrošnog materijala neophodnog za život trogodišnjeg Lovre Tomaškovića, koji živi uz pomoć respiratora.

Akcija prikupljanja priloga kroz prodaju šiba i slatkiša iz donacija potrajat će do blagdana Svetog Nikole, 6. prosinca.

Dječak Lovro Tomašković boluje od rijetke bolesti, spinalne mišićne atrofije, zbog koje je zadnjih petnaest mjeseci proveo uz respirator u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

U akciji Škole narodnog zdravlja ´Andrija Štampar´ nedavno je sakupljen novac za kućni respirator kako bi Lovro mogao bolničko liječenje zamijeniti kućnim.

Zbog atrofije mišića dječak je nepokretan, a kućni respirator, koji se može iznijeti i izvan kuće, omogućit će mu napokon da, uz svoju obitelj, vidi i svijet izvan bolničke sobe.

Lovro je mentalno zdrav, veseo i znatiželjan dječak, kaže njegova majka Divna Tomašković, koja u bolnici već pohađa tečaj kako bi se mogla za njega brinuti kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, uz respirator treba nabaviti posebna kolica za podupiranje dječaka jer on sam može samo micati ručicama, potreban je i podizni krevet, te ostali potrošni materijal, što bi dijelom trebao financirati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Na štandu DC-a danas je bila i majka Dorotee Puljčan, djevojčice koja je zbog propadanja mišićnog tkiva, uzrokovanog istom bolešću, sa skoro sedam godina teška samo 12 kilograma, potpuno je nepokretna i jedva govori.

Marina Puljčan upozorila je danas da njezina kćer uskoro navršava sedam godina, čime prestaje pravo majke na sedmogodišnji dopust na teret socijalne skrbi radi njege djeteta.

Marina Puljčan samohrana je majka, a uz Doroteu ima još dvije maloljetne djevojčice. Zaposlena je u privatnom poduzeću u Samoboru ali neće moći nastaviti raditi jer njezino dijete zahtijeva cjelodnevni nadzor i njegu.

´To su djeca čiji je životni vijek kratak i treba im omogućiti da ga provedu uz svoju obitelj´, kazala je Puljčan najavljujući da će se obratiti svima koji joj mogu pomoći kako bi mogla ostati kod kuće uz malu Doroteu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara