Demokratski New York Busha pretpostavlja demokratima

AMERIČKA savezna država New York, koja uglavnom podupire demokrate, nakon pobjede u ratu u Iraku sve više daje prednost predsjedniku Bushu u odnosu na demokratske kandidate za predsjednika, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja.

Newyourčani odobravaju način na koji predsjednik George W. Bush vodi zemlju s 58 posto, što je za 8 posto više nego u veljači prije rata u Iraku, pokazala je anketa instituta istraživanje javnoga mišljenja Sveučilišta Quinnipiac.

Rezultati istraživanja pokazuju da Bush bolje stoji u državi New York čak i u odnosu na Hillary Rodham Clinton, suprugu bivšeg predsjednika Billa Clintona, koja je iz te države. Ona je u anketi dobila 52 posto potpore.

Razloge ovako visoke popularnosti predsjednika Busha u New Yorku analitičari vide u pobjedi koju je ostvario u Iraku.

Tridest jedan posto ispitanika reklo je da će vjerojatno glasovati za Busha na predsjedničkim izborima 2004. zbog rata u Iraku. Dvadeset osam posto je reklo da je manje vjerojatno da će glasovati za njega zbog rata u Iraku, a 38 posto nije promijenilo stav prema njemu zbog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitanici su dali prednost Bushu i u odnosu na druge moguće izazivače na predsjedničkim izborima 2004., s 50 prema 38 posto u odnosu na senatora Josepha Liebermana iz Connectituta i senatora Johna Kerryja iz Massachusettsa. U odnosu na kongresnika Dicka Gephardta iz Missourija Bush ima prednost od 49 prema 38 posto među stanovnicima New Yorka.

Na predsjedničkim izborima 2000. Bush uopće nije vodio kampanju u New Yorku gdje je pobjedu odnio demokratski kandidat Al Gore. Posljednji republikanski predsjednički kandidat koji je pobijedio u New Yorku bio je 1984. Ronald Reagan.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara