Den Haag: Počelo saslušavanje o sigurnosnom zidu na Zapadnoj obali

MEĐUNARODNI sud pravde (ICJ) započeo je u ponedjeljak ujutro u Den Haagu saslušavanje o legalnosti sigurnosnog zida na Zapadnoj obali, a petnaest će izaslanstava iznijeti svoje mišljenje tijekom tri dana koliko će trajati ovaj proces.

Saslušavanje o zidu zatražila je opća skupština UN-a, a Izrael ga bojkotira tvrdeći da je je to politički slučaj i da sudu nedostaje jurisdikcije. Židovska država tvrdi kako je zid neophodan jer će spriječavati samoubilačke atentate, a atentat izveden u Jeruzalemu u nedjelju, u kojem je poginulo osam osoba, samo je dokaz koliko je podizanje zida potrebno. Palestinci traže od ICJ-a da proglasi zid ilegalnim jer je podignut na okupiranoj zemlji koju oni žele za državu te bi ih zid odsjekao od poslova, škola, polja i bolnica.

No, iako odluka suda neće biti obvezujuća, Izrael strahuje da bi mišljenje protiv zida moglo dovesti do međunarodnih sankcija.

Za odluku suda bit će potrebno nekoliko mjeseci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno su se u Den Haagu počeli okupljati proizraelski pristaše koji "prosvjeduju protiv terorizma".

"Očekujemo između 500 i 2.000 demonstranata", izjavio je jedan pripadnik organizacije Kršćani za Izrael, dodavši da je najavljena mirna prosvjedna povorka.

(Hina) xbis ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara