Depresija: Svaka peta osoba pokuša samoubojstvo

NAJMANJE jedna od pet osoba koje boluju od depresije pokušat će u nekom trenutku svog života izvršiti samoubojstvo, a još 47 posto oboljelih razmišlja o tome da se ubije prije nego dobiju dijagnozu bolesti, kažu rezultati istraživanja neovisne istraživačke kompanije Datamonitor.

Tvrtka kaže da taj rezultat, utemeljen na razgovorima s 220 psihijatara u SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Japanu i Velikoj Britaniji, pokazuje da dijagnoza depresije koči pacijente da potraže terapiju.

Glasnogovornik Britanskog kraljevskog psihijatrijskog instituta (British Royal College of Psychiatrists) kazao je da nije iznenađen visokom stopom od 22 posto prijavljenih pokušaja suicida.

Većina ljudi s depresijom vjerojatno nikad neće potražiti pomoć, dodao je, a posebno je teško mladim muškarcima otići liječniku i priznati da imaju problema s depresijom.

Uz depresivno raspoloženje, najčešći simptom koji upućuje na depresiju je poremećaj spavanja - 82.1 posto pacijenata s dijagnosticiranom depresijom pati od poremećaja sna.

´Istraživanja su pokazala da će se raspršiti i mnogi drugi simptomi depresije ako se regulira poremećaj spavanja što znači da su poremećaji spavanja često ključni simptom koji bi se morao liječiti kod pacijenata koji boluju od depresije´, kaže Datamonitor.

Izvješće dodaje da 51 posto pacijenata tretiranih protiv depresije ima i najmanje jedan poremećaj anksioznosti.

Najčešći je opći anksiozni poremećaj, koji pogađa 30 posto pacijenata, potom napadi panike (22 posto), socijalni poremećaj (19 posto), agorafobija (16 posto) i težak oblik predmenstrualnog sindroma (14 posto).

Istraživanje Datamonitora također je pokazalo da je 38 posto pacijenata s depresijom ovisno o pušenju, a 21 posto o alkoholu, te da ih velik broj pati od poremećaja prehrane.

Analitičar Datamonitora Nick Alcock kaže kako ta područja nisu dovoljno ciljana antidepresivima te da predstavljaju mogućnost za komercijalni proboj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara