Der Standard: Nova hrvatska vlada u znaku svete vode i ekstremista

Der Standard: Nova hrvatska vlada u znaku svete vode i ekstremista

Screenshot: derstandard.at

VLADO KOŠIĆ, ultrakonzervativni biskup iz Siska, pridružio se novom ministru branitelja Miji Crnoji pri preuzimanju dužnosti. Ovoga ponedjeljka Crnoja je stupio na čelo Ministarstva branitelja, a biskup je pozvan kako bi blagoslovio Ministarstvo. 

Dojam koji je taj čin ostavio je taj da bi Hrvatska u budućnosti mogla biti podvrgnuta kanonskim zakonima te odbaciti sekularizam. U novoj konzervativnoj Vladi u Zagrebu sjedi nekolicina nacionalista, čiji su neliberalni stavovi zabrinjavajući, piše austrijski Standard.

U nastavku se kritizira Crnojina ideja o uvođenju registra izdajnika nacionalnih interesa, a ističe se i kako je u znak prosvjeda preko 4500 građana Hrvatske odlučilo same sebe prijaviti kao izdajnike (op.a. putem prosvjedne web stranice).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštivanje ustaša

Standard piše kako su ratni veterani udarni dio nacionalista u Hrvatskoj te kako je Crnoja i jedno i drugo. Dodaje se i kako je početak koalicije HDZ-a i MOST-a obilježen borbom na području kulture.

Ministar Zlatko Hasanbegović, piše Standard, najkontroverzniji je ministar koji štuje fašističke ustaše. On želi uvesti zakon o lustraciji, prema kojoj bi eksponenti bivšeg jugoslavenskog režima bili isključeni iz javnoga života. Usto, Hasanbegović je prijatelj hrvatskog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

U najboljem slučaju, ekstremisti su dobili posao u Vladi kako bi javnosti odvratili pozornost od teških mjera koje Hrvatska mora provesti kako bi sanirala bar dio velikoga duga, no to nije izgledno. Nada za ekonomski oporavak leži u nestranačkom premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministru financija Zdravku Mariću, navodi Standard.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara