Deseci tisuća beskućnika nakon poplava u Sjevernoj Koreji

GOTOVO četrdeset tisuća sjevernokorejskih obitelji ostalo je bez krova nad glavom nakon prošlomjesečnih pljuskova, objavljeno je u utorak u Južnoj Koreji i tako je potvrđen nedavni podataka Crvenoga križa o velikim štetama koje ometaju i rad u toj zemlji.

Kišilo je za trećinu više od korejskoga prosjeka za ovaj dio godine i sve se događalo krajem mjeseca, rekao je jedan južnokorejski dužnosnik.

Dvodnevnim pljuskovima krajem srpnja bila je zahvaćena većina te izolirane komunističke države, kaže se u nedavom izvještaju Međunarodne federacije društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Spasioci i humanitarna pomoć ne mogu do mnogih poplavama zahvaćenih dijelova zemlje jer su bujice uništile ceste i mostove, kaže se u tom izvještaju. Siromašna Sjeverna Koreja oslanja se na humanitarnu pomoć u prehranjivanju stanovništva.

Samo u dvije pokrajine relativno blizu glavnoga grada Pjongjanga u poplavama su poginule 24 osobe, kaže se u izvještaju.

Razaranje je bilo osobito teško u sjevernoj pokrajini Ryanggang gdje je bez krova nad glavom ostalo dvadesetak tisuća obitelji.

Državna sjevernokorejska novinska agencija KCNA procijenila je 2. kolovoza da je uništeno oko tisuću kuća te da su stradali usjevi i željezničke pruge.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara