DESETA OBLJETNICA PODIZANJA ZIDA BOLI

Deseta obljetnica podizanja "Zida boli" u Zagrebu, koji s po jednom ciglom predstavlja 13.650 nestalih i poginulih osoba, obilježena je danas podsjećanjem da se u Hrvatskoj još uvijek traga za 1247 branitelja i civila.

Predstavnici Centra "Apel", Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Nezavisnih dragovoljca hrvatskih i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih pritom su upozorili čelne ljude na vlasti da ne zaborave stradale jer su oni podnijeli najveću žrtvu naše slobode i samostalnosti.

Od Vlade su zatražili da se energičnije zauzme za izmjenu Statuta Međunarodnog suda, koji je usvojen 1993. jer je protivan načelima i razlozima zbog kojih su osnovani Ujedinjeni narodi (UN), budući da nema isključivu zadaću osuditi odgovorne za rat.

Udruge proizašle iz Domovinskog rata i obitelji stradalih, koji su se okupili kod "Zida boli", prisjetili su se svojih najbližih molitvom, paljenjem svijeća i čitanjem njihovih imena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zid boli" s imenima poginulih, ubijenih, zarobljenih i nestalih osoba počele su podizati njihove obitelji 26. rujna 1993., pred tadašnjim sjedištem UN-a kao apel za humanost i ljudska prava upućen međunarodnoj zajednici. Obitelji su posebice apelirale na UN kako bi saznali istinu o svojim najbližima.

Deset godina poslije zid je dijelom u narušenom stanju. Kako kažu u udrugama, uglavnom zbog pijanaca, a jednom su ga oštetili i pijani pripadnici SFOR-a.

Udruge se protive inicijativi zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića da se zid premjesti na Mirogoj. "Smatramo da ga ne treba premjestiti nego obnoviti. Zid treba ostati tu gdje je podignut jer je to njegovo povijesno mjesto", rekla je voditeljica "Apela" Zdenka Farkaš. Ona se zauzela da se načini replika zida, koja bi se postavila pred zgradom Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara