Desetogodišnji dječak bio uvjeren da je skrivio teroristički napad na New York

DJEČAK koji boluje od opsesivno kompulzivnog poremećaja bio je uvjeren da je upravo on jedini krivac za teroristički napad na World Trade Centre u New Yorku.

Njegovu priču su objavili vodeći psiholozi u svom časopisu Neurocase gdje se ističe kako se radi o prvom slučaju u kojem se pacijent smatra odgovornim za teroristički napad. Dječak koji je u to vrijeme imao deset godina živio je u uvjerenju da se napad 11. rujna 2001. dogodio zato što on taj dan nije stao na određenu bijelu oznaku na cesti.

Osim OKP-a, dječak boluje i od Touretteova sindroma, a obje bolesti su ga prisiljavale da baš taj dan stane na određenu liniju. Psihijatri su otkrili kako je dječak bio preplavljen ogromnom krivnjom nakon napada s kojom je svakodnevno morao živjeti.

"Na taj dan jednostavno je zaboravio stati na bijelu liniju što ga je nagnalo da povjeruje kako je on jedini krivac za sve te tragične smrti", kazala je psihologinja Mary Robinson. Također upozorava na utjecaj medija koji svojim izvještajima neposredno oblikuju dječiju psihu. Prije napada dječak je išao u normalnu školu i nije dao da bolest utječe na njegove rezultate. Međutim, nakon tragedije postao je jako razdražljiv i nervozan. Njegovo stanje se pogoršalo te su mu morali davati lijekove.

Opsesivno kompulzivni poremećaj uzrokuje određeno ponavljanje navika kao što su pranje ruku ili izbjegavanje pukotina na kolniku. Touretteov sindrom obilježavaju nekontrolirani tikovi ili pak provale psovanja.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara