Deveti dan štrajka liječnika: Pregovori se nastavljaju

U ORGANIZACIJI Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) liječnici u bolnicama nastavljaju deveti dan štrajka unatoč jučerašnjem početku pregovora s Vladom.

Pregovori o liječničkim zahtjevima i prekidu štrajka bit će nastavljeni danas u Ministarstvu zdravstva.

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić, koji je jučer inicirao početak pregovora, izjavio je kako se nada da će se dogovor postići u roku dan-dva.

Nakon prvih pregovora ni jedna strana nije željela govoriti o tarifnom dijelu, odnosno o polaznim pozicijama u pregovorima o povećanju liječničkih plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao prvo kompromisno rješenje ministar zdravstva Andro Vlahušić najavio je povlačenje naputka bolničkim upravama o pojedinačnom prebrojavanju štrajkaša, te da protiv liječnika u štrajku i bolničkih uprava neće biti sankcija.

Predsjednik HLS-a dr. Ivica Babić, izjavio je da će štrajk danas biti nastavljen kao i prijašnjih dana smanjenim obujmom poslova u bolnicama, a Štrajkaški odbor će tijekom dana donijeti odluku o daljnjem postupanju.

Štrajk liječnika počeo je 15. siječnja a sindikat traži povećanje plaća liječnika s položenim državnim ispitom na dvije prosječne hrvatske plaće, ili 7000 kuna, a za liječnika specijalista 2,5 prosječne plaće, odnosno 9000 kuna.

U ponedjeljak su liječnici u štrajku u bolnicama obustavili tzv. hladni pogon, odnosno prijam pacijenata i operacije koje nisu hitne, te rad bolničkih poliklinika, pa bolnice rade u smanjenom opsegu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara